Meer verzekerden nemen genoegen met alleen een basisverzekering. Ook zijn ze dit jaar voorzichtiger met het eigen risico en stappen ze later over dan ooit.

Dat blijkt uit navraag bij verschillende vergelijkingssites door NU.nl.

Volgens Zorgkiezer.nl kiest dit jaar ruim een kwart van de overstappers alleen voor een verplichte basisverzekering. Vorig jaar ging het nog om een op de vijf.

"Overstappers zijn doorgaans jonge, gezonde mensen die kritisch kijken naar hun uitgaven", zegt woordvoerder Wim Vis. In de afgelopen jaren kozen minder mensen voor een aanvullende verzekering. Hij verwacht dat die trend doorzet.

Ook Independer meldt dat er in december tot nu toe iets meer verzekerden alleen een basisverzekering zoeken. Deze maand gaat het om 22 procent, vorig jaar lag het percentage tussen 1 en 23 december op 19 procent.

Aanvullende verzekering

Deze december wil 22 procent bij die vergelijkingssite een basisverzekering met een aanvullende verzekering. Vorig jaar ging het nog om 24 procent. Ook zijn er deze maand (14 procent) iets minder mensen die een tandartsverzekering kiezen dan een jaar eerder (15 procent).

Het percentage verzekerden dat zowel een tandartsverzekering als een aanvullende verzekering zoekt, is overigens even hoog als december vorig jaar (42 procent).

Voorzichtiger

Toch lijken minder Nederlanders hun eigen risico te willen verhogen. Vergelijker Geld.nl stelt dat hier voor het eerst sinds jaren een daling in zit.

"Van de mensen die tot nu toe zijn overgestapt via onze site, kiest ongeveer 20 procent voor een hoger eigen risico. Dit was vorig jaar nog 27 procent", meent Sieto de Vries van Geld.nl. Van de consumenten die hun eigen risico wel verhogen, kiest het grootste deel voor het maximale eigen risico (16 procent).

Hij zegt dat de verhoging van het verplichte eigen risico van 360 naar 375 euro verzekerden wat voorzichtiger maakt. Iemand met een maximaal eigen risico kan onverwacht geconfronteerd worden met een rekening van 875 euro.

"Dit voelt voor veel mensen als een groot risico, waardoor ze liever voor een lager bedrag kiezen of hun eigen risico helemaal niet verhogen."

Vrijwillig eigen risico

Ook Vis ziet voor het eerst dat de maximale verhoging van het eigen risico minder populair wordt. Ruim 23 procent van de overstappers koos hier vorig jaar voor. Dit jaar deed nog maar 17 procent dit.

De woordvoerder spreekt van "een flinke afname" die hij onder meer wijt aan berichten over het groeiend aantal mensen dat een betalingsregeling treft voor het eigen risico. Maar hij wijst erop dat dit eerder een prettige manier van aflossen is, dan dat er daadwerkelijk meer verzekerden zijn die het bedrag niet kunnen betalen.

Independer stelt dat dit jaar juist meer mensen kiezen voor een verhoogd eigen risico. Er zijn deze maand meer verzekerden die voor het maximale eigen risico van 875 euro gaan (16 procent). Vorig jaar december deed 14 procent dit.

Duur

Verder koos 79 procent bij die site alleen voor een verplicht eigen risico van 375 euro. Vorig jaar, toen het bedrag wat lager lag, gold dit voor 80 procent.

De Vries bespeurt overigens wel een toename in het aantal mensen dat een vrijwillig eigen risico van 100 euro neemt. Ruim 2 procent kiest hiervoor, terwijl het in de voorgaande jaren om 1,5 procent ging.

"Dit zijn vaak mensen die ook het jaar ervoor een maximaal eigen risico hadden en ineens toch zorg nodig hadden. Toen werden ze geconfronteerd met de rekening en zijn ze erachter gekomen hoe duur zorg eigenlijk is."

Risico

Toch valt het financiële risico van het hoogste bedrag mee, vindt De Vries. Mensen die een maximaal eigen risico kiezen, krijgen gemiddeld 236 euro korting op hun premie. Als dit wordt verrekend met 500 euro extra vrijwillig risico, is het financiële risico eigenlijk maar 264 euro. "Een bedrag dat voor veel mensen wel is te overzien."

Maar hij benadrukt dat het alleen verstandig is als de verzekerde dit kan ophoesten als het plotseling toch nodig is. Hij raadt aan de premiekorting voor onvoorziene gevallen op een spaarrekening te zetten.

"Heb je toch zorg nodig, dan kun je de kosten deels betalen met dit gespaarde geld. En als je het hele jaar geen zorg nodig hebt, heb je een mooi extraatje aan het einde van het jaar", aldus De Vries.

Vrije keuze

Volgens Vis zijn verzekerden dit jaar ook meer bezig met hun keuzevrijheid. De meeste vragen gaan over of iemand met een bepaalde polis nog wel naar een zelf gekozen ziekenhuis of zorgverlener kan.

"Dat leidt ertoe dat mensen óf kiezen voor een budgetpolis, waarbij ze een lage premie hebben, maar wel naar een beperkt aantal ziekenhuizen kunnen. Óf heel duidelijk voor een restitutiepolis, waarbij ze wat meer premie betalen maar wel naar alle zorgverleners kunnen", meent Vis.

Van de overstappers op zijn site kiest 40 procent voor een zogenoemde budgetpolis. Bijna evenveel (38 procent) verzekerden kiezen een restitutiepolis. En ruim een vijfde neemt een naturapolis. Bij een naturapolis krijgt de verzekerde alleen volledige vergoeding bij de zorgverlener waar de verzekeraar afspraken mee heeft gemaakt.

"Als je bedenkt dat van alle verzekerden nu 5 procent een budgetpolis heeft, is dit een behoorlijke verschuiving." In het geval van een selectieve of budgetpolis kan de verzekerde slechts in een beperkt aantal ziekenhuizen terecht voor niet-spoedeisende zorg.

Later overstappen

Verder lijkt het erop dat consumenten nog nooit zo lang hebben gewacht met overstappen. "Wij merken dat door de discussie rond de vrije artsenkeuze en rondom het verhogen van het eigen risico, mensen meer vragen hebben dit jaar en het lastiger vinden", laat Vis weten.

"Ze willen niet over één nacht ijs gaan en willen het echt goed uitzoeken." Er ontstond onduidelijkheid over de vrije artsenkeuze nadat de zorgwet vorige week in de Eerste Kamer werd weggestemd.

"Het deel van de mensen dat na de kerst wisselt van zorgverzekering groeit elk jaar. In 2008 stapte nog maar een kwart van de mensen op het laatst over. Vorig jaar ging het al om 43 procent", zegt algemeen directeur Ruud Martens van Independer.

Volgens hem stapt 45 tot 50 procent van de verzekerden dit jaar pas over in de laatste week. Dat komt ook doordat de premies dit jaar later zijn bekendgemaakt dan vorig jaar. Daardoor hadden verzekerden minder tijd om hun keuze te maken, zegt Martens.

Aantal overstappers

Independer verwacht dat er zo'n half miljoen mensen nog dit jaar van verzekeraar zal wisselen. Het totale aantal overstappers zou dan uitkomen op ongeveer een miljoen. Dat is iets minder dan de 1,2 miljoen overstappers van vorig jaar.

Vis waagt zich niet een voorspelling over het aantal overstappers. Hij benadrukt dat er dit jaar meer mensen per dag overstappen, maar dat het 'overstapseizoen' ook later is begonnen. "De grootste hoos moet nog komen, deze is altijd tussen kerst en oud en nieuw, dus eigenlijk is het nog 'too early to call'."

Toch zou een meerderheid sinds de invoering van het nieuwe zorgstelsel in 2006 nog nooit zijn overgestapt. Dit geldt voor driekwart van de verzekerden, stellen Independer en Zorgkiezer.nl.

Dit zijn de nieuwe premies van de grote zorgverzekeraars | 'Zorgverzekering kan honderden euro's goedkoper'