Een tandartsbehandeling zelf betalen wordt volgend jaar aantrekkelijker.

Dat stelt de Consumentenbond vrijdag.

Dat komt doordat de meeste tandartsverzekeringen volgend jaar even duur zijn of duurder uitvallen, terwijl veel behandelingen goedkoper worden. 

Het vullen van een gaatje en controles worden ruim 5 procent goedkoper. Het plaatsen van tandimplantaten wordt zelfs 20 procent voordeliger, stelt de organisatie.

Premies

De Consumentenbond heeft de tandartspremies voor 2015 met die van dit jaar vergeleken. Bij CZ stijgt de premie met ruim 6 procent. Bij Zilveren Kruis Achmea blijft de premie gelijk.

De premie van VGZ stijgt licht. Maar het pakket dat deze verzekeraar via United Consumers aanbiedt, is wel in prijs gedaald. 

Menzis heeft de twee goedkoopste tandartsverzekeringen in prijs verhoogd en het duurste pakket goedkoper gemaakt. De dekking van de pakketten is aangepast.

Inschatting

De Consumentenbond raadt verzekerden aan te bedenken welke behandelingen ze volgend jaar waarschijnlijk nodig hebben. Op verzoek kunnen tandartsen een inschatting maken over wat er op korte termijn met het gebit moet gebeuren. 

Als de tandarts geen grote en dure ingrepen verwacht, kan het interessant zijn om van een tandartsverzekering af te zien. 

Risico

Als voorbeeld noemt de consumentenorganisatie de tandartsverzekering van Delta Lloyd. De verzekeraar vergoedt verzekerden met zo'n polis per jaar maximaal 250 euro aan tandartskosten. De tandartsverzekering kost 202 euro per jaar. 

Een klant van deze verzekeraar neemt zonder tandartsverzekering een risico van maximaal 48 euro per jaar. Als de verzekerde toch verwacht dure behandelingen nodig te hebben, dan kan een dergelijke verzekering wel verstandig zijn.

Dit zijn de nieuwe premies van de grote zorgverzekeraars | 'Zorgverzekering kan honderden euro's goedkoper'