Zorgverzekeraar Menzis heeft dinsdag de prijzen van zijn basis- en aanvullende verzekeringen voor 2015 naar buiten gebracht. Daarmee zijn de premies voor komend jaar van de vier grootste zorgverzekeraars bekend.

Hieronder volgt een overzicht van de goedkoopste en duurste basispremies van de grootste verzekeraars, uitgaande van het verplichte eigen risico van 375 euro.

Een restitutiepolis is duurder, maar geeft meer keuzevrijheid. Bij een naturapolis krijgt de verzekerde alleen volledige vergoeding bij de zorgverlener waar de verzekeraar afspraken mee heeft gemaakt.

In het geval van een selectieve of budgetpolis kan de verzekerde slechts in een beperkt aantal ziekenhuizen terecht voor niet-spoedeisende zorg.

Achmea

Achmea, de grootste verzekeraar van Nederland, verhoogt de premies met 2,2 tot 2,8 procent. Het bedrijf is met verschillende merken actief op de verzekeringsmarkt.

De premie voor een natura basisverzekering van Zilveren Kruis stijgt met 2,5 procent naar 102,45 euro per maand. De restitutiepolis kost volgend jaar 106,25 euro. De premie voor de selectieve polis, waar de verzekerde minder keuzevrijheid heeft, stijgt met 2,8 procent naar 89,95 euro.

FBTO, ook onderdeel van Achmea, rekent volgend jaar 92,00 euro voor de naturapolis en 98,50 euro voor de restitutiepolis. Momenteel kost de basisverzekering 88,50 euro, maar deze verzekering is een combinatie van natura en restitutie.

Menzis

De budgetpolis gaat bij Menzis 90,75 euro per maand kosten, een stijging van 4,9 procent. De restitutieverzekering wordt 8,8 procent duurder en kost volgend jaar 108,25 euro per maand.

De premie voor een naturaverzekering van Menzis stijgt met procent naar 104,25 euro per maand. 

VGZ

Zorgverzekeraar VGZ verhoogt de premie van de basisverzekering met 6 tot 14 procent. De kosten voor een naturaverzekering stijgen met ruim 12 procent naar 107,95 euro per maand.

De restitutiepolis kost volgend jaar 14 procent meer, namelijk 113,95 euro per maand.

De premie voor de selectieve polis, waarbij minder zorgverleners gecontracteerd zijn, zou in eerste instantie met ruim 6 procent stijgen naar 97,95 euro. Dinsdag maakte de verzekeraar bekend de verhoging te beperken tot 95,95 euro.

Ook de zorgverzekering van Hema stijgt minder hard dan eerder gemeld. De premie wordt volgend jaar 95 euro in plaats van de 97 euro die vorige week werd gecommuniceerd.

CZ

CZ verhoogt de premie voor een basisverzekering met 4,8 procent. Een naturaverzekering, de meest gekozen basisverzekering, kost volgend jaar 100,50 euro per maand.

Ook de andere basisverzekeringen van CZ stijgen 4,8 procent in prijs. De restitutiepolis kost volgend jaar 106 euro per maand.

De goedkopere naturapolis van CZ kost 97,00 euro. Bij deze polis ligt de vergoeding voor niet-gecontracteerde zorg lager dan bij de normale naturapolis.

Premies

DSW maakte in september als eerste de premie voor 2015 bekend. Deze kleine verzekeraar houdt als enige de premie voor zowel de basis- als de aanvullende verzekering gelijk.

De overheid rekende op een verhoging van de premies, omdat zorgverzekeraars vanaf volgend jaar de wijkverpleging vergoeden.

De Consumentenbond stelt dat de premies moeten dalen, omdat de behaalde winst over 2013 en de hoge reserves terug zouden moeten vloeien naar de klant.

Een woordvoerder noemt het teleurstellend dat de premies niet gedaald zijn. "Maar het positieve is dat de winst wel is aangewend om de premie niet nog meer te laten stijgen."

'Zorgverzekering kan honderden euro's goedkoper'