CZ verhoogt de premie voor een basisverzekering met 4,8 procent. Een naturaverzekering, de meest gekozen basisverzekering, kost volgend jaar 100,50 euro per maand.

Dat maakt de derde zorgverzekeraar van Nederland donderdag bekend.

Ook de andere basisverzekeringen van CZ stijgen 4,8 procent in prijs. De restitutiepolis kost volgend jaar 106 euro per maand.

Een restitutiepolis is duurder, maar geeft meer keuzevrijheid. Bij een naturapolis krijgt de verzekerde alleen volledige vergoeding bij de zorgverlener waar de verzekeraar afspraken mee heeft gemaakt.

De goedkopere naturapolis van CZ kost 97,00 euro. Bij deze polis ligt de vergoeding voor niet-gecontracteerde zorg lager dan bij de normale naturapolis.

Ohra en Delta Lloyd 

Ohra, onderdeel van CZ, heeft ook de premie voor volgend jaar gepubliceerd. De maandpremie voor de restitutieverzekering ligt 4,2 procent hoger op 100,74 euro.

De naturaverzekering kost 99,25 euro per maand. Klanten die al hun verzekeringszaken online regelen, krijgen korting. De aanvullende verzekeringen liggen volgend jaar 0 tot 3,65 euro per maand hoger.

De premie van de restitutieverzekering van Delta Lloyd, eveneens onderdeel van CZ, stijgt 4,5 procent naar 102,90 euro. De premies van de aanvullende verzekeringen stijgen gemiddeld 4,9 procent.

Hema

Ook Hema, die de zorgverzekering in samenwerking met Menzis voert, verhoogt de premie met ruim 11 procent naar 99 euro.

Van de drie aanvullende pakketten stijgt de premie van het meest uitgebreide pakket met 33 procent; de andere pakketten zijn 16,6 procent duurder.

De aanvullende tandartsverzekering kost 9 tot 12 procent meer dan vorig jaar.

Reserve

De overheid rekende op een verhoging van de premies doordat zorgverzekeraars vanaf volgend jaar de wijkverpleging vergoeden.

De Consumentenbond stelt dat de premies moeten dalen, omdat de behaalde winst over 2013 en de hoge reserves terug zouden moeten vloeien naar de klant.

CZ zegt de stijging van zorgkosten te dempen door 425 miljoen euro uit de reserves te halen, waardoor de premie op jaarbasis 147 euro per klant lager ligt.

"Door een stabiel premiebeleid te voeren kan CZ ook de komende jaren nog reserves blijven inzetten om de premie gematigd te houden", aldus Wim van der Meeren, bestuursvoorzitter CZ.

Premies

Concurrent VGZ maakte eerder deze week bekend dat volgend jaar de premie van de drie verschillende soorten basisverzekeringen met 6 tot 14 procent stijgen. De naturapolis kost 107,95 euro, flink meer dan de verzekering van CZ.

VGZ zegt ook een deel van de reserve te gebruiken om de stijging te dempen, dat is echter met circa 78 euro per verzekerde een stuk minder dan CZ.

Terwijl uit berekeningen van de Consumentenbond blijkt dat VGZ vorg jaar 159 euro winst per verzekerde maakte en CZ met 70 euro winst per verzekerde onder het gemiddelde van 116 euro ligt.

Aanvullend

Een woordvoerder van VGZ benadrukt tegenover NU.nl dat de premies van aanvullende verzekeringen van VGZ 1 procent stijgen, terwijl de aanvullende verzekeringen van CZ 4,5 procent duurder worden.

"Er zijn maar weinig mensen die alleen een basisverzekering afsluiten, daarom is ook de premie van aanvullende verzekeringen van belang", aldus de woordvoerder.

Concurrentie

De kleine zorgverzekeraar DSW maakte eind september al bekend dat de premie in 2015 niet omhoog gaat, klanten betalen net als dit jaar 95 euro per maand.

"De concurrentie neemt fors toe dit jaar. Het verschil tussen de reguliere polis van VGZ en CZ is meer dan 7 euro, een behoorlijk verschil. De consument heeft daardoor echt wat te kiezen", aldus Peter Ruys, directeur Zorgkiezer.nl.

'Zorgverzekering kan honderden euro's goedkoper' | VGZ verhoogt premie zorgverzekering