Zorgverzekeraar VGZ verhoogt de premie van de basisverzekering met 6 tot 14 procent. De premie voor klanten van Univé stijgt 11 tot 12 procent.

Dat maken de verzekeraars dinsdag bekend.

VGZ heeft drie basisverzekeringen. De restitutiepolis kost volgend jaar 14 procent meer, namelijk 113,95 euro per maand. De kosten voor een naturaverzekering stijgen met ruim 12 procent naar 107,95 euro per maand.

De premie voor de selectieve polis, waarbij minder zorgverleners gecontracteerd zijn, stijgt met ruim 6 procent naar 97,95 euro.

Klanten betalen volgend jaar 6 tot 14 euro meer per maand voor hun basisverzekering. VGZ zegt dat de premieverhoging wordt veroorzaakt doordat volgend jaar de kosten van wijkverpleging door zorgverzekeraars vergoed worden.

De premie voor aanvullende verzekeringen stijgt 1 procent.

Univé

Ook Univé heeft dinsdag de premie voor volgend jaar naar buiten gebracht. De naturapolis kost volgend jaar ruim 11 procent meer, namelijk 107 euro. De premie voor de restitutiepolis gaat 12 procent omhoog naar 112 euro.

Nieuwe klanten krijgen het eerste jaar 10 procent korting op de basisverzekering. Klanten die schadeverzekeringen bij het bedrijf hebben lopen, ontvangen ook een korting.

De premie voor aanvullende verzekeringen stijgt ongeveer 1 procent.

Premie

Vorige week lieten IZA en UMC, beiden onderdeel van VGZ, al weten de premie te verhogen met respectievelijk 9 en 16 procent. VGZ is na Achmea de grootste zorgverzekeraar van Nederland.

DSW maakte in september als eerste de premie voor 2015 bekend. Zowel de premie voor de basis- als de aanvullende verzekering blijft gelijk. De premie van dit jaar wordt met terugwerkende kracht verlaagd.

Reserve

De Consumentenbond stelt dat de premies moeten dalen, omdat de behaalde winst over 2013 en de hoge reserves terug zouden moeten vloeien naar de klant.

VGZ zegt een flink deel van de reserve terug te geven via de premie. Zonder de teruggaaf zou de premie voor 2015 gemiddeld 6,50 euro per maand hoger liggen.

Consumentenbond

Een woordvoerder van de Consumentenbond zegt flink geschrokken te zijn van de aangekondigde verhogingen. "We zijn erg nieuwsgierig naar de onderbouwing van de premie, want DSW heeft ook last van de overheveling van wijkverpleging en die houdt de premie gelijk."

"We hebben berekend dat VGZ vorig jaar 159 euro winst per verzekerde heeft gemaakt. Gemiddeld maakten zorgverzekeraars 116 euro winst per verzekerde, waarvan 84 euro over de basisverzekering. Daarover zou geen winst gemaakt mogen worden", aldus de woordvoerder.

Polis

Peter Ruys, directeur van vergelijkingssite Zorgkiezer.nl, ziet dat het gat in premie tussen natura- en restitutieverzekeringen steeds groter wordt.

Een restitutiepolis is duurder, maar geeft meer keuzevrijheid. Bij een naturapolis krijgt de verzekerde alleen volledige vergoeding bij de zorgverlener waar de verzekeraar afspraken mee heeft gemaakt.

In het geval van een selectieve of budgetpolis kan de verzekerde slechts in een beperkt aantal ziekenhuizen terecht voor niet-spoedeisende zorg.

"Deze trend, dat vrije zorgkeuze steeds duurder wordt ten opzichte van de natura- en budgetpolissen, zullen we bij meer verzekeraars gaan zien", aldus Ruys, die verwacht dat ook andere zorgverzekeraars de premie zullen verhogen.

Verhogen

Aangezien VGZ een marktaandeel van 25 procent heeft, denkt ook vergelijkingssite Independer dat de andere grote zorgverzekeraars "flinke verhogingen" zullen aankondigen. "Door de relatief lage premie van budgetpolissen zullen meer mensen hiervoor kiezen."

Zorgverzekeraars hebben tot 19 november de tijd om hun premie voor volgend jaar openbaar te maken.

'Zorgverzekering kan honderden euro's goedkoper'