Bijna de helft van de verzekerden is voordeliger uit als zij ervoor kiezen om het eigen risico van de zorgverzekering te verhogen.

Dat blijkt uit onderzoek van de Erasmus Universiteit.

Slechts 11 procent van de verzekerden heeft in 2014 gekozen voor het vrijwillig verhogen van het eigen risico.

Volgens de onderzoekers zijn de zorgkosten bij 41 procent van de verzekerden lager dan het huidig verplicht eigen risico van 360 euro. Daardoor zou deze groep voordeliger uit zijn als zij het eigen risico hadden verhoogd.

Het percentage verzekerden dat achteraf goedkoper uit is met een vrijwillig eigen risico neemt toe naarmate het verplicht eigen risico stijgt. Doordat het verplicht eigen risico hoger is, valt een groter deel van de zorgkosten hieronder en niet onder het vrijwillig eigen risico.

Premie

Volgend jaar stijgt het verplicht eigen risico naar 375 euro. Het eigen risico kan met maximaal 500 euro verhoogd worden tot 875 euro.

Het verhogen van het eigen risico resulteert in lagere premie. De korting verschilt per verzekeraar, maar in veel gevallen levert een verhoging van 500 euro een besparing van 250 euro op.

Een vrijwillig eigen risico is volgens de onderzoekers vooral interessant voor jonge mannen en voor verzekerden met lage zorgkosten in eerdere jaren. Zij moeten wel 875 euro kunnen betalen als zij toch meer zorg dan verwacht nodig hebben.

Voor chronisch zieken is het niet aantrekkelijk om het eigen risico te verhogen.

Wat u moet weten over het eigen risico