Verzekerden kunnen tot het eind van het jaar hun huidige zorgpolis opzeggen. Je hebt dan tot 31 januari de tijd om zorgverzekeringen te vergelijken en een nieuwe te kiezen. Maar pas op dat je geen appels met peren vergelijkt.

Natura- of restitutiepolis

Wil je zelf kiezen naar welke arts je gaat, kies dan voor de iets duurdere restitutiepolis. Het nadeel is wel dat je vaak rekeningen moet voorschieten.

Bij een naturapolis krijg je vaak alleen volledige vergoeding als je naar de zorgverlener gaat waar de verzekering afspraken mee heeft gemaakt. In sommige gevallen is de keuzemogelijkheid vrij groot; bij andere verzekeraars heel beperkt.

In dat laatste geval kan je slechts in een beperkt aantal ziekenhuizen terecht voor niet-spoedeisende zorg. Ga je toch naar een ander ziekenhuis, betaal je zelf de rekening.

Eigen risico

Het eigen risico voor de basisverzekering ligt voor 2015 op 375 euro. Je kan ervoor kiezen om het eigen risico te verhogen tot 875 euro wat resulteert in een lagere premie.

Dat is eigenlijk alleen een optie voor gezonde mensen die spaargeld hebben om de rekening zelf te kunnen betalen als ze toch kosten maken. Je kan immers altijd onverwacht een ongeluk krijgen of ziek worden.

Een bezoek aan de huisarts gaat niet ten koste van je eigen risico, dat geldt ook voor de verloskundige, nationale bevolkingsonderzoeken en de griepprik. Ook kosten die vergoed worden door een aanvullende verzekering gaan niet ten koste van het eigen risico.

Aanvullende verzekering

Uit onderzoek blijkt dat steeds minder mensen een aanvullende verzekering afsluiten. Daardoor ligt de premie wat hoger, omdat de kosten over minder mensen verdeeld worden.

Of het handig is om een aanvullende verzekering af te sluiten, hangt ervan af of je verwacht er gebruik van te gaan maken en of je zelf een buffer hebt om eventuele zorgkosten op te vangen.

Als je enkel bij de tandarts komt voor controle, kan je dat beter zelf betalen dan dat je een aanvullende verzekering afsluit. Het is dan wel handig dat je het geld dat je bespaart opzij zet voor het moment dat je wel een keer extra kosten maakt.

Korting

Als je gebruik kan maken van een collectief, bijvoorbeeld via je werkgever of een vereniging, kan je goedkoper uit zijn. Toch ben je soms voordeliger uit als je zelf online een verzekering afsluit of via een vergelijkingssite die aparte afspraken gemaakt heeft.

Uit onderzoek blijkt dat niet elke vergelijkingssite dezelfde verzekeraar als goedkoopste toont. Dus ook in dit geval doe je er verstandig aan meerdere uitkomsten zelf met elkaar te vergelijken.

Vaak kan je geld verdienen als je een verzekering afsluit via een zogenaamde cashback-website. Dat kan oplopen tot een paar tientjes.

Als je het kan veroorloven om de jaarpremie in een keer te betalen, krijg je meestal een paar procent korting van de zorgverzekeraar.