Een lager percentage consumenten heeft gekozen om een andere zorgverzekeraar te nemen. Dat blijkt uit een rondgang langs verschillende vergelijkingssites.

Independer.nl schat dat in hun klantenbestand tien procent minder consumenten de overstap hebben gemaakt. Als dat voor de gehele verzekeringspopulatie zou gelden, komt dat overeen met ongeveer 6,5 procent.

Zorgkiezer.nl schat op basis van gesprekken met de verzekeraars in dat er tussen de 6 en 6,5 procent is overstapt.

Verzekeringssite.nl spreekt van een 'iets lager percentage' dan vorig jaar. De woordvoerder van de website denkt dat de daling komt doordat bij veruit de meeste mensen de premie van de basisverzekering is gedaald. Hierdoor was er minder noodzaak om rond te kijken en over te stappen.

Verschillen

Volgens Independer.nl worden de verschillen in soorten verzekeringen tussen de consumenten steeds groter. Zo kiezen meer mensen voor een polis met beperkte zorgkeuze, maar is ook een zeer uitgebreide verzekering met volledige keuzevrijheid meer in trek.

Internetpolissen, waarbij alle zaken online moeten worden geregeld, hebben ook in populariteit gewonnen.

De vier grote zorgverzekeraars meldden de daling ook tegenover de NOS.

Overstappers

De verzekeringssites voorspelden vorig jaar dat tussen de 6,5 en 8 procent van de consumenten was overgestapt. Uiteindelijk bleek uit cijfers van kenniscentrum Vektis dat 7,2 procent van de zorgverzekerden was overgestapt naar een nieuwe aanbieder. Vektis komt in het voorjaar met de definitieve cijfers van het aantal overstappers.

Tot en met 31 december konden consumenten hun oude zorgverzekering opzeggen. Tot en met het einde van deze maand kan dan nog een nieuwe worden afgesloten.