Verzekerden zijn niet goed op de hoogte van wat een patiënt wel en niet zelf mag kiezen met een selectiefpolis. Dat schrijft vergelijkingssite Geld.nl op basis van vragen die binnenkomen.

De vier grote zorgverzekeraars Zilveren Kruis Achmea, VGZ, CZ en Menzis kwamen dit jaar met een selectiefpolis

Klanten met zo'n polis betalen een lagere premie, maar hebben wel een beperktere keuze in waar ze terechtkunnen voor volledig vergoede zorg.

Ze kunnen alleen naar ziekenhuizen waarmee de zorgverzekeraar contracten heeft afgesloten. Alleen dan wordt de behandeling volledig vergoed. 

Volgens de site weten consumenten dat ze met zo'n polis naar minder ziekenhuizen kunnen. Minder bekend is dat die restrictie niet voor alle behandelingen geldt.

Planbare zorg

"Ze weten vaak niet dat dit alleen geldt voor planbare zorg en dat zij met een doorverwijzing, ook gewoon naar elk ziekenhuis mogen", schrijft de vergelijkingssite.

De selectiefpolissen gaan over vaak voorkomende, planbare behandelingen. Dat is alle zorg waarvoor een patiënt een afspraak kan maken bij het ziekenhuis. Zoals bijvoorbeeld heup-, knie- en staaroperaties. 

Voor spoedeisende zorg kunnen verzekerden altijd overal terecht. En als er een medische noodzaak voor is, valt een bevalling in het ziekenhuis eveneens onder spoedeisende zorg.

Doorverwijzing

Als een patiënt een operatie moet ondergaan die het gecontracteerde ziekenhuis niet kan uitvoeren, wordt hij of zij doorverwezen naar een instelling die dat wel kan. Ook als er geen afspraken gemaakt zijn met dat andere ziekenhuis, krijgt de verzekerde met een doorverwijzing toch een volledige vergoeding.

Daarnaast valt de zorgverlening op de huisartsenpost evenmin onder de restricties. Die behandelingen vallen onder de dekking voor huisartsenzorg. Verzekerden met een selectiefpolis mogen daarom zelf hun huisartsenpost uitkiezen.

Kinderen

De site benadrukt dat de beperkingen wel voor kinderen gelden. Als zij bijvoorbeeld hun amandelen moeten laten knippen, kunnen ze daarvoor alleen naar een gecontracteerd ziekenhuis.

Ouders zouden er daarom verstandig aan doen hun kind in te schrijven bij de ouder met de meeste dekking, vindt Geld.nl. Kinderen zijn tot achttien jaar gratis meeverzekerd.

Verder kunnen klanten van VGZ en Univé Zekur met een herhaalrecept alleen terecht bij een internetapotheek. En bij verzekeraar Menzis mogen verzekerden alleen medicijnen ophalen bij een Mediq-apotheek of ze online bestellen. Ook zijn er polissen die de keuzes voor kraamzorg en hulpmiddelen beperken.