Verzekeraars snijden in de aanvullende zorgpolissen. Terwijl de aanvullende pakketten duurder worden, krijgen verzekerden daar minder zorg voor terug.

Dat zegt directeur Peter Ruys van de vergelijkingssite Zorgkiezer.nl maandag tegenover de Volkskrant. Vanaf volgend jaar is er bijvoorbeeld vrijwel geen verzekeraar te vinden die fysiotherapie onbeperkt vergoedt.

Aanvullende zorgverzekeringen bieden vergoedingen voor behandelingen die niet in het verplichte basispakket zitten, zoals bijvoorbeeld tandheelkunde en fysiotherapie. Verzekeraars vinden deze behandelingen te duur worden en snijden in hun vergoedingen.

Jongeren

Het aan banden leggen van vergoedingen is volgens verzekeraars nodig omdat veel jongeren ervoor kiezen zich niet meer aanvullend te verzekeren. Hierdoor gaan de premie-inkomsten omlaag. In 2006 was nog 93 procent van de Nederlanders aanvullend verzekerd, dit jaar is dat nog 86 procent.

De aanvullende verzekeringen zijn ooit in het leven geroepen om de kosten voor de verplichte basisverzekering onder controle te houden.

De premies voor het basispakket dalen in 2014 wel met gemiddeld 9 procent ten opzichte van dit jaar, zo becijferde Verzekeringssite.nl vorige week. Volgens deze berekeningen zouden de premies van aanvullende verzekeringen volgend jaar met ongeveer 2 procent stijgen.