Net als elk jaar, verandert ook in 2011 de zorgverzekering op een aantal punten. De inhoud van het basispakket wordt aangepast en het eigen risico wordt met 5 euro verhoogd naar 170 euro.

Vanaf 1 januari komen de eerste twaalf fysiotherapiebehandelingen bij een chronische aandoening voor eigen rekening, nu zijn dat er nog negen. Bekkenfysiotherapie bij urine-incontinentie wordt vanaf 1 januari vanuit de basisverzekering vergoed tot en met de negende behandeling.

Rollators, looprekken, krukken en andere hulpmiddelen blijven net als vorig jaar toch in het basispakket van de zorgverzekering. Er was eerder sprake van dat dit zou verdwijnen, maar op aandringen van de Tweede Kamer handhaaft het ministerie van VWS deze vergoeding in het basispakket.

Vanaf 1 januari wordt hulp bij het stoppen met roken ook aan het basispakket toegevoegd.

Vergoedingen die verdwijnen

Daarnaast verdwijnen er nog een aantal vergoedingen uit het basispakket. Controle en behandeling door de tandarts worden niet langer uit de basisverzekering vergoed voor mensen ouder dan 18 jaar. Het trekken van tanden en kiezen door een kaakchirurg zit ook niet langer in het basispakket.

Vrouwen ouder dan 21 jaar hebben vanuit het basispakket geen recht meer op vergoeding van anticonceptiemiddelen. Ook worden niet langer alle antidepressiva vanuit de basisverzekering vergoed.

Kijk hier voor een volledig overzicht van alle vergoedingen in het basispakket.