DEN HAAG - De premie voor de zorgverzekering komt in 2011 gemiddeld rond 1211 euro te liggen. Dat is ruim honderd euro hoger dan in 2010, zo blijkt dinsdag uit de begrotingsstukken van het ministerie van VWS.

Het gaat om een raming van VWS, want de zorgverzekeraars stellen zelf hun premie vast. De premie die ervoor zorgt dat mensen bijvoorbeeld een bezoek aan de huisarts of medicijnen krijgen vergoed, gaat omhoog omdat de kosten voor de zorg sterk stijgen.

In de begroting voor 2011 wordt ook aangekondigd dat per 2012 het verplicht eigen risico voor verzekerden met 40 euro extra wordt verhoogd.

De maatregel moet 260 miljoen euro per jaar opleveren. Het eigen risico stijgt in 2011 (5 euro) mee met de inflatie tot 170 euro.

Onvermijdelijk

De stijging is onvermijdelijk gezien de toenemende zorgkosten, stelt de brancheorganisatie van zorgverzekeraars (ZN) in een reactie.

De verzekeraars zijn kritisch over de plannen van demissionair minister Ab Klink (Volksgezondheid) om de zogeheten macronacalculatie af te schaffen.

Dat is een regeling die ervoor zorgt dat zorgverzekeraars achteraf gecompenseerd worden als zij geconfronteerd worden met grote tegenvallers.

Volgens ZN-voorzitter Hans Wiegel leidt afschaffing van die regeling tot grotere financiële risico's voor de zorgverzekeraars. Daar zullen de verzekerden de rekening voor moeten betalen in de vorm van nog hogere premies, voorspelt hij.

Lees alles over Prinsjesdag op onze special