DEN HAAG - Het CDA wil kersverse ouders langer de tijd geven om hun kind aan te melden bij de zorgverzekering. Tweede Kamerlid Margreeth Smilde doet dinsdag het voorstel om die periode te verlengen van vier naar zes maanden.

In de praktijk blijkt dat mensen in die hectische periode na de geboorte weleens vergeten hun kind aan te melden bij de zorgverzekeraar. Na aanmelding is het kind tot zijn achttiende jaar gratis meeverzekerd.

Maar wie dat niet binnen de vastgestelde termijn van vier maanden heeft gedaan, draait zelf op voor de kosten die de eerste maanden zijn gemaakt.

Volgens Smilde komt het een paar honderd keer per jaar voor. ''En gelukkig gaat het niet altijd om hoge bedragen. Maar dit is te voorkomen.''

Gemeente

Ze wil dat de gemeente waar de geboorte van het kind wordt aangegeven, folders meegeeft aan de ouders om hen eraan te herinneren dat de komst van het kleintje ook bij de verzekeraar bekend moet zijn. Smilde komt met haar voorstel tijdens de begrotingsbehandeling van het ministerie van Volksgezondheid.