AMSTERDAM – Nederlanders zijn niet van plan over te stappen naar een andere zorgverzekeraar vanwege de aankomende premiestijgingen. Dat blijkt uit een enquete van TNS NIPO in opdracht van Independer.nl.

Slechts 4,6 procent van de zorgverzekerden zegt over te stappen per 1 januari 2011. Dat percentage komt neer op 760.000 consumenten.

Bij de invoering van het nieuwe zorgstelsel in 2006 stapte 19 procent van de verzekerden over. In de jaren erna liep het percentage overstappers terug naar 3,6 procent in 2008. Eind 2009 steeg dit percentage licht naar 4,3 procent, blijkt uit cijfers van de Nederlandse Zorgautoriteit.

Lastig

Independer.nl heeft geen echte verklaring voor het uitblijven van de marktwerking. “Een reden kan zijn dat de consument denkt dat het vergelijken van zorgverzekeringen een lastige klus is”, aldus de vergelijkingssite.

Een andere verklaring kan zijn dat consumenten denken dat zorgverzekeringen weinig van elkaar verschillen. Dat is volgens Independer.nl niet het geval. Door goed te kiezen kunnen gezinnen “tientallen tot wel honderden euro's per jaar besparen”.