AMSTERDAM - Zowel de premie voor een basiszorgverzekering als aanvullende verzekeringen gaat in 2011 met 10 procent omhoog. Dat verwacht Verzekeringssite.nl op basis van de premies die momenteel bekend zijn.

Het is de grootste stijging sinds de invoering van het nieuwe zorgstelsel in 2006. Volgens berekeningen van de vergelijkingssite gaat een gezin in 2011 circa 250 euro meer betalen.

Volgens Erik Hordijk, directeur van Verzekeringssite.nl, is de voornaamste oorzaak van de premiestijging het tekort van 3,4 miljard euro in het Zorgverzekeringsfonds van de overheid.

Doordat de werkelijk kosten hoger waren dan verwacht, verlaagt de overheid de bijdrages aan zorgverzekeraars. "Met als directe gevolg dat de premies voor de zorgverzekering harder stijgen dan ooit tevoren."

Stijging

Volgens onderzoek van TNS NIPO verwacht 78 van de Nederlanders dat de basispremie met minder dan 10 procent zal stijgen. Gemiddeld schatten zij de verhoging van premies op 5,7 procent.

Momenteel is 30 procent van de ondervraagde Nederlanders niet zeker of zij bij hun huidige verzekeraar blijven. Hordijk verwacht meer overstappers, als consumenten hun premie voor 2011 onder ogen krijgen.

CZ

CZ heeft woensdag als eerste van de grote zorgverzekeraars zijn premie van 2011 bekendgemaakt. De verzekeringsmaatschappij rekent 104,50 euro per maand voor een basisverzekering, een stijging van bijna 11,5 procent.

De meeste verzekeraars moeten hun premie nog bekend maken. DSW maakte dit jaar als eerste de premie bekend; de verzekeraar vraagt maandelijks 99,50 euro voor een basisverzekering.