Ambtenaren hebben aan het begin van het conflict rond de zorgwet zitten slapen en zich niet goed voorbereid. Dat stelt Rinus van Schendelen, hoogleraar politicologie aan de Erasmus Universiteit van Rotterdam.

De noodgreep die regeringspartijen VVD en PvdA straks misschien nodig hebben om de aangepaste zorgwet van minister Edith Schippers (Volksgezondheid) er doorheen te krijgen, was volgens hem niet nodig geweest. 

Als het aangepaste wetsvoorstel van het kabinet voor een tweede keer in de Eerste Kamer sneuvelt, willen de VVD en de PvdA de zorgwet uiteindelijk invoeren via een zogeheten Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB). De oppositie is daar zeer kritisch over.

''Het is oerdom dat die maatregel niet eerder is toegepast'', zo is de 70-jarige Van Schendelen van mening. ''In de maatschappij is al maandenlang enorme heisa over de zorg. Ambtenaren hadden kunnen bedenken dat de minister vast zou lopen, ze hebben zitten suffen."

"De AMvB wordt nu mogelijk aan het einde van het proces toegepast, terwijl dat juist aan het begin had gemoeten. Dan was er niets aan de hand geweest. Leg gewoon uit waar je mee bezig bent. Wetgeving is ook een vak.''

Mechanisme

In de wet staat welke onderdelen en details later nog verder uitgewerkt mogen worden. Een Algemene Maatregel van Bestuur, waarin die uitwerking staat, wordt zonder medewerking van de Eerste en Tweede Kamer gemaakt.

Volgens Van Schendelen komt het te pas en te onpas voor dat er gebruik wordt gemaakt van een AMvB, zeker bij technisch lastige en controversiële zaken.

''Dat is ook niet zo gek, er zijn ongeveer vierhonderd stuks wetgeving per jaar. Er is een veelvoud van nieuwe regels die formeel buiten het Binnenhof om verder worden uitgewerkt. Alleen is het dan gewoon onderdeel van het mechanisme. Je mag het geen list noemen, het gebeurt in alle transparantie.''

Van Rijn

Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid heeft achter de schermen een grote rol gespeeld, zo denkt de hoogleraar.

''Hij is een vaktechneut, anderen zijn te veel politicus. Het is voor het kabinet beter laat dan nooit dat een wet alsnog wordt ingevoerd, maar het was onnodig om het zo ver te laten komen. Je kunt een loodgieter beter inhuren als een huis gebouwd wordt, dan wanneer een huis al lekt.''

Wat verandert er aan zorgwet Schippers?