Maandag gaat de boeken in als de vijfde tropische dag van 2015. Maandagmiddag rond 14.30 uur was de 30-gradengrens doorbroken in De Bilt. 

Dat meldt Weeronline.nl.

In de afgelopen tien jaar gebeurde het slechts twee keer dat de zomer meer tropische dagen liet noteren.

In 2013 werden er zeven genoteerd, in 2006 dertien. De meeste tropische dagen werden geteld in de zomer van 1947. Dat waren er toen achttien.

Maastricht

In Maastricht werd de 30-gradengrens maandagochtend als eerste bereikt. In het Brabantse Volkel werd met 33,6 graden de hoogste temperatuur gemeten.

Vooral landinwaarts is het maandagmiddag dan ook zeer warm, aldus Weerplaza. Daar waait de wind nog uit zuidelijke richting en is het 28 tot 33 graden.

In de westelijke provincies is het met temperaturen tussen 23 en 27 graden iets minder warm en daar waait een stevige (zuid)westenwind. 

Smog

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waarschuwt dat in delen van het land, vooral in het zuiden en oosten, smog kan ontstaan. Mensen die last hebben van de verhoogde ozonconcentraties kunnen maar beter binnen blijven en zware lichamelijke inspanningen vermijden. Naar verwachting is de smog dinsdag weer verdwenen door de lagere temperatuur en kans op regen.

Smog kan behalve irritatie aan keel, neus en ogen, hoesten en kortademigheid veroorzaken. Bij mensen met luchtwegaandoeningen kunnen klachten verergeren. Bij klachten die niet meteen verklaarbaar zijn, wordt geadviseerd de huisarts of de regionale GGD te raadplegen, aldus de RIVM.

Bewolking

Maandagavond verschijnt in het westen meer bewolking waardoor de zon verdwijnt, maar het blijft waarschijnlijk droog. Komende nacht neemt vanuit het westen de kans op buien langzaam toe.

Dinsdag komt er een dipje in het weer met regen- en onweersbuien, maar daarna keert de zon terug.

Hittekaart

hittekaart

Bekijk hier het actuele weer