De Europese Commissie maakt 45 miljoen euro vrij voor onderzoek naar het zikavirus en andere infectieziekten die door muggen worden verspreid.

Het geld wordt gestoken in onderzoek naar behandelingen, diagnostiek en vaccins, maakte EU-commissaris Carlos Moedas (Onderzoek, Wetenschap en Innovatie) vrijdag bekend.

Het zikavirus dook vorig jaar op in Zuid-Amerika. De meeste mensen krijgen geen klachten, maar infectie tijdens de zwangerschap kan ertoe leiden dat het kind een klein hoofd en hersenafwijkingen krijgt. Het virus is tot nu toe vastgesteld bij 95 Nederlandse reizigers.

Van het geld gaat dertig miljoen naar zika-onderzoeksgroepen in Zweden, Italië en Frankrijk. Een consortium dat een vaccin ontwikkelt krijgt vijf miljoen en het Pasteur Instituut in Parijs ontvangt tien miljoen voor algemener onderzoek naar insecten die infectieziekten verspreiden.

"Deze fondsen zullen een enorme impuls geven aan de internationale inspanningen om de verspreiding van de zikakoorts te stoppen en baby’s en volwassenen te beschermen", aldus Moedas.