Drie gevangen muggen zijn in Florida positief getest op het zikavirus. Het is voor het eerst dat er zikamuggen zijn aangetroffen op het vasteland van de Verenigde Staten.

De autoriteiten spreken volgens AP van een teleurstellende, maar niet verrassende uitslag. Het aantal zikabesmettingen dat niet wordt gelinkt aan een reis in het buitenland is in de omgeving van Miami toegenomen tot 47. Desondanks hadden onderzoekers nog niet eerder muggen met het virus gevonden in Florida.

In de staat worden in groten getale muggen gevangen en getest, nadat in juli bleek dat vier personen het virus waarschijnlijk in de buurt van Miami hebben opgelopen. Daarvoor werd het virus vooral gelinkt aan buitenlandse reizen, omdat het virus vooral heerst in Zuid-Amerika.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) linkt het Zika-virus aan afwijkingen bij baby's. De kinderen die besmette zwangere vrouwen krijgen, lijken in sommige gevallen geboren te worden met een te kleine schedel en onvolgroeide hersenen.

Video: Dit is wat we weten over het zikavirus​

Vaccin

De Japanse farmaceut Takeda heeft donderdag bekendgemaakt dat het bedrijf een vaccin ontwikkelt dat besmetting met het zikavirus moet voorkomen. Amerikaanse autoriteiten steken omgerekend 20 miljoen euro in onderzoek van Takeda. Het vaccin moet het virus remmen of doden en bevindt zich nog in de vroege testfase.

Meerdere bedrijven en overheidsinstellingen zijn bezig met de ontwikkeling voor een vaccin tegen het zikavirus. Naast de verspreiding via muggen, is het virus ook seksueel overdraagbaar.