Om het zikavirus de kop in te drukken, vallen de autoriteiten in de Amerikaanse staat Florida de mug die het virus verspreidt sinds donderdag vanuit de lucht aan.

Het gebied bij de stad Miami waar het virus is aangetroffen, wordt met een insecticide bespoten.

Door vanuit de lucht te sproeien, worden plekken bereikt waar voertuigen of mensen op de grond niet bij kunnen. Doelwit van de actie is de Aedes aegypti. Die steekmug heeft tot nog toe voor zover bekend vijftien mensen besmet met zika.

Video: Zikamug bestreden vanuit de lucht

Zikamug bestreden vanuit de lucht in Florida
Zikamug bestreden vanuit de lucht in FloridaBaby's

Het virus is vermoedelijk vooral gevaarlijk voor ongeboren baby's. Zij kunnen microcefalie krijgen, een aandoening die leidt tot een te kleine schedel en achterblijvende ontwikkeling van de hersenen. Wie zwanger is, kan het gebied bij Miami beter mijden, adviseren de gezondheidsautoriteiten.

De bestrijding van het virus dreigt overigens in de problemen te komen door geldgebrek. President Barack Obama waarschuwde donderdag dat het einde in zicht is. Hij riep het Congres op politieke verschillen te laten rusten en het budget om zika het hoofd te bieden te verhogen.

Obama wil daar bijna 2 miljard dollar voor uittrekken, bijvoorbeeld ook om de ontwikkeling van een vaccin te bevorderen, maar het door de Republikeinen gedomineerde Congres neemt maar geen besluit.

[[slideshow:Bestrijding zikavirus]]