Gezondheidsexperts van de Amerikaanse overheid hebben zwangere vrouwen geadviseerd om een gebied in Miami te mijden waar meerdere besmettingen met het zikavirus zijn geconstateerd.

De geconstateerde besmettingen deden zich voor binnen een gebied van een vierkante mijl (2,6 vierkante kilometer). Zwangere vrouwen en hun partners krijgen het dringende advies dit gebied te mijden.

Het Amerikaanse centrum dat zich bezighoudt met het bestrijden van besmettelijke ziekten liet maandag weten dat het controleren van de lokale muggensoort die de ziekte heeft overgebracht nog niet het gewenste effect heeft gehad.

Mensen die het gebied in Miami hebben bezocht, wordt aangeraden drie weken lang anti-muggenspray te gebruiken om hun familie te beschermen en verdere overdracht te voorkomen.

RIsico uitsluiten

Vrouwen die het gebied hebben bezocht, krijgen het advies om tot zeker twee maanden na het bezoek aan Miami niet zwanger te worden om elk risico uit te sluiten. Zwangere vrouwen die na half juni Miami hebben bezocht, doen er verstandig aan zich te laten testen op het zikavirus.

Vorige week werden in de staat Florida vier gevallen van het zikavirus vastgesteld. Inmiddels zijn daar nog tien andere gevallen bij gekomen. De besmettingen hebben vrijwel zeker plaatsgevonden in Miami. Deze ontwikkeling is zorgwekkend, omdat zij het virus hebben gekregen via een lokale muggensoort.

Onvolgroeide hersenen

In de VS waren tot nu toe in totaal 1.650 gevallen van besmetting met het Zika-virus bekend, maar deze gevallen werden altijd gelinkt aan buitenlandse reizen. Het virus heerst vooral in Zuid-Amerika.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) linkt het Zika-virus aan afwijkingen bij baby's. De kinderen die besmette zwangere vrouwen krijgen, lijken in sommige gevallen geboren te worden met een te kleine schedel en onvolgroeide hersenen.

Wat is het zikavirus?
Wat is het zikavirus?

Zomerreces

President Barack Obama is vrijdag bijgepraat over de mogelijke overdracht van het Zika-virus door Amerikaanse muggen. Het Witte Huis heeft alle steun toegezegd aan Florida en gouverneur Scott om verdere overdracht van het virus te voorkomen.

Een woordvoerder van Obama herhaalde zijn kritiek op het Amerikaanse Congres, dat op zomerreces is gegaan zonder de financiering van een uitgebreider programma ter bestrijding van het zikavirus goed te keuren.