In Spanje is een baby geboren met een te kleine schedel en onvolgroeide hersenen als gevolg van het zikavirus. Het is voor het eerst dat een kindje met microcefalie in Spanje ter wereld komt.

Dat laat de gezondheidsinspectie in Spanje maandag weten.

De moeder van de baby kreeg in mei te horen dat ze was besmet met het zikavirus, maar besloot het kind te houden. Het kindje is geboren in Catalonië.

In januari werd bekend dat twintig Nederlanders het virus hebben opgelopen in Suriname. De kans is heel erg klein dat het virus zich hier verspreidt, omdat die wordt overgedragen door een steekmug die hier niet voorkomt.

Muskieten

Het zikavirus wordt overgedragen door Aedes-muskieten. Deze mug kan ook andere ziektes als dengue en chikungunya overbrengen. Besmette mensen krijgen vaak koorts, gewrichtsklachten en huiduitslag. Bij volwassenen verdwijnen deze klachten weer binnen een week.

Het virus liet zich eerst zien in Brazilië, maar is al in vele Latijns-Amerikaanse landen vastgesteld. Het zal zich mogelijk over bijna het hele Amerikaanse continent uitbreiden. Alleen Canada en Chili krijgen niet te maken met de uitbraak; daar komt de mug niet voor.

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft het virus in februari tot een noodsituatie bestempeld in de hoop zo de internationale actie tegen het zikavirus te versnellen.

Spelen

Op 5 augustus beginnen de Olympische Spelen in Rio de Janeiro in Brazilië. Er zijn meerdere sporters die niet naar het land zullen afreizen uit angst voor mogelijke besmetting, zoals tennissers Thomas Berdych en Milos Raonic en golfer Jordan Spieth.

Het land kondigde maanden geleden al aan grootse maatregelen te nemen om de mug weg te houden bij de olympische faciliteiten.

Video: Wat is het zikavirus?