Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is het Zikavirus voor het eerst aangetroffen in Afrika. 

Volgens de Afrika-directeur van de WHO, Matshidiso Moeti, staat Zika bij Afrika "voor de deur". Ze pleit echter niet voor strikte reisbeperkingen. 

Sinds 8 mei zijn er zo'n 7.557 gevallen gemeld in Kaapverdië die gelinkt worden aan het zikavirus. De gevallen in Afrika zijn van hetzelfde soort als de gevallen die bekend zijn in Zuid-Amerika. Kaapverdië heeft historische banden met Brazilië, het land waar de afgelopen tijd veel gevallen van het zikavirus bekend werden. 

Het zikavirus wordt gekoppeld aan honderden gevallen van microcefalie in Brazilië en andere landen in Zuid-Amerika. De geboorteafwijking kenmerkt zich door baby's met te kleine hoofden en een hersenafwijking.

Deze week stelde de WHO al een uitbraak van het virus in Europa in de komende drie, vier maanden voor mogelijk te houden. 

De kans dat muggen het gevreesde virus overbrengen op Europese slachtoffers varieert volgens de vestiging van de WHO in Kopenhagen per land van vrijwel nihil tot gemiddeld. 

Tweederde van de Europese landen, met name de noordelijke, hebben weinig of niets te vrezen. Besmetting ligt wel op loer in gebieden waar de mug die zika en ook dengue overbrengt, relatief veel voorkomt.

Video: Wat is het zikavirus?