Het is volgens de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC inmiddels zeker dat het zikavirus ernstige geboorteafwijkingen veroorzaakt.

De CDC is door recent onderzoek overtuigd dat het virus neurologische aandoeningen veroorzaakt bij baby's waaronder microcefalie, een onvolledige ontwikkeling van de hersenen bij foetussen.

Directeur Tom Frieden noemt het onderzoek tegenover de BBC "een keerpunt in de uitbarsting van het zikavirus. Het is nu duidelijk dat het virus microcefalie veroorzaakt". Intensief onderzoek moet op den duur ook tot een vaccin leiden, maar volgens Frieden "kan dat nog jaren duren".

Het zikavirus wordt overdragen door muggen. Volgens Frieden is het de eerste keer dat muggenbeten tot geboorteafwijkingen kunnen leiden. Mensen kunnen echter ook besmet raken met het virus door geslachtsgemeenschap.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meldde eind maart al bewijs te hebben dat het virus ervoor zorgt dat zwangere vrouwen grotere kans hebben op microcefalie.

Brazilië

De 'zikamug' is vooral actief in Latijns-Amerika en op de Caraïben. In Brazilië kwamen vorig jaar duizenden baby's met abnormaal kleine hoofden ter wereld, veroorzaakt door microcefalie.

De CDC raadt zwangere vrouwen daarom nog steeds af naar deze gebieden te reizen.

Video: Wat er gebeurt bij besmetting met het virus