WHO ziet bewijs voor link zikavirus en baby's met kleine schedels

Wetenschappers zijn overtuigd dat er een duidelijke link is tussen het zikavirus en de geboorte van baby’s met kleine schedels. Ook is er bewijs voor een link met de spierziekte Guillain-Barré Syndroom (GBS).

Dat stelt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) donderdag.

Sinds de uitbraak bestond al het sterke vermoeden dat zwangere vrouwen die het zikavirus dragen, een grote kans hebben dat hun baby's worden geboren met een kleine schedel (microcefalie).

WHO zegt dat er inmiddels "sterk wetenschappelijk bewijs" is dat het zika-virus daarvan de oorzaak is. Dat geldt ook voor GBS, een spierziekte die leidt tot het niet of onvoldoende functioneren van de spieren.

"Op basis van studies en observaties is er een sterke wetenschappelijke consensus dat het zikavirus de oorzaak is van GBS, microcefalie en andere neurologische aandoeningen", zo is te lezen in een wekelijkse rapportage van de WHO.

Geen vaccin

Een vaccin voor het virus is er nog niet. Dat wordt tegen het einde van het jaar verwacht. Het zikavirus wordt vooral aangetroffen in Zuid-Amerikaanse landen zoals Brazilië, Colombia en Panama.

Het zikavirus wordt overgedragen door Aedes-muskieten. Het virus is ook seksueel overdraagbaar. 

Video: Wat is het zikavirus?

Lees meer over:
Tip de redactie