De Amerikaanse volksgezondheidsdienst CDC raadt mannen en vrouwen die in aanraking zijn gekomen met het zikavirus aan te wachten met het proberen te verwekken van kinderen.

Voor mannen die besmet zijn met het virus geldt een geadviseerde wachttijd van zes maanden voordat zij een vrouw bevruchten. Vrouwen zouden het best acht weken kunnen wachten voordat ze proberen om zwanger te worden.

Dat is ook de wachttijd die wordt geadviseerd aan mensen die met het virus in aanraking zijn gekomen, maar die nog niet zeker weten of ze ook zijn besmet.

Zo moet worden voorkomen dat het virus, dat met name in Midden- en Zuid-Amerika door muggen wordt verspreid, ook van mens op mens wordt overgedragen via seksueel contact.

De adviezen zijn gebaseerd op beperkte data die aantonen hoe lang het zikavirus aanwezig is in het bloed en in sperma.

Er is nog geen definitief bewijs dat het zikavirus gelinkt kan worden aan microcefalie. Dat is een aandoening die ervoor zorgt dat baby's met een te kleine schedel worden geboren. Het verband wordt wel steeds vaker gelegd.

Seksueel overdraagbaar

Lange tijd was van slechts één persoon in de Verenigde Staten bekend dat hij het zikavirus opliep via seksueel contact met een persoon die afkomstig was uit een land waar het virus heerst. Het virus was al eerder aangetroffen in menselijk sperma.

Begin maart liet de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) nog weten dat het zikavirus vaker seksueel wordt overgedragen dan van tevoren werd gedacht.