De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zegt het vaker voorkomt dat het zikavirus seksueel wordt overgedragen dan van tevoren werd gedacht.

Dat blijkt dinsdag uit een verklaring van de WHO.

De Wereldgezondheidsorganisatie benadrukt dat er meer onderzoek gedaan moeten worden naar de verschillende varianten van het zikavirus. 

Er is volgens de WHO steeds meer bewijs dat er een verband bestaat tussen het zikavirus en het ontstaan van het Guillain-Barré Syndroom (GBS), een spierziekte die leidt tot het niet of onvoldoende functioneren van de spieren.

Landen waarin het zikavirus is vastgesteld moeten rekening houden dat neurologische ziektebeelden en/of aangeboren afwijkingen vaker zullen voorkomen.

Video: Wat is het zikavirus?

Microcefalie

Microcefalie, een aandoening van het centrale zenuwstelsel die wordt gekenmerkt door een te kleine omvang van de schedel, is een van de aandoeningen die wordt gelinkt aan het zikavirus. Volgens de algemeen directeur van de WHO, Margaret Chan, is microcefalie tot nu toe alleen nog waargenomen in Frans Polynesië en Brazilië.

Zwangere vrouwen worden afgeraden af te reizen naar gebieden waar het zikavirus voorkomt. Het is volgens de WHO niet nodig om het algehele reisadvies aan te passen.