De Amerikaanse gezondheidsdienst CDC adviseert zwangere vrouwen niet naar de Olympische Zomerspelen in Rio de Janeiro af te reizen. Reden is het zich snel verspreidende zikavirus.

Het virus wordt vooral verspreid door muggen, maar er duiken steeds meer gevallen op waarbij het virus waarschijnlijk door seks is overgedragen.

In de VS zijn veertien nieuwe gevallen ontdekt. Onder de besmettingen is ook een aantal zwangere vrouwen. Zij hebben het virus waarschijnlijk opgelopen door seksueel contact met besmette mannen. Zwangere vrouwen moeten bij de seks daarom altijd een condoom gebruiken, of liever helemaal geen seks hebben.

Het advies van de CDC geldt overigens ook voor de Paralympische Spelen, die van 7 tot en met 18 september worden gehouden.

Mysterie

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) noemt het Zikavirus een mysterie. De wetenschap kan het directe verband tussen het virus en schedelmisvormingen bij baby's nog steeds niet leggen. Er is nog veel studie nodig om die link aan te tonen, zei WHO-directeur Margaret Chan eerder deze week.

Het virus zou in veertig landen zijn opgedoken. De meeste mensen die zijn besmet, hebben hooguit last van hoofdpijn en een rode huid.

Video: Wat is het zikavirus?

Wat is het zikavirus?
Wat is het zikavirus?