'Werkend vaccin tegen zikavirus duurt nog zeker anderhalf jaar'

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) duurt het nog zeker achttien maanden voordat er een mogelijk vaccin tegen het zikavirus getest kan worden. 

Momenteel wordt er hard gewerkt aan de ontwikkeling van een werkend vaccin, maar het kan het volgens de WHO ook nog wel enige tijd duren voordat het vaccin daadwerkelijk gebruikt kan worden.

Eerst moeten hiervoor nog allerlei tests plaatsvinden en daar kan maanden overheen gaan. 

De WHO kijkt momenteel naar twee vaccins die in aanmerking komen voor die tests. De mogelijke vaccins zijn afkomstig uit de Verenigde Staten en India. 

De organisatie stelt vrijdag ook dat er in de komende weken meer duidelijkheid komt over de link tussen het zikavirus en afwijkingen aan de schedel van baby's. In Brazilië zijn duizenden kinderen geboren met een te kleine schedel en onvolgroeide hersenen. Wetenschappers vermoeden een verband met het zikavirus. 

Video: Wat is het zikavirus?

Noodsituatie

De WHO heeft de uitbraak van het zikavirus eerder een noodsituatie van internationaal belang voor de volksgezondheid genoemd, omdat het door muggen overgebrachte virus zich mogelijk over vrijwel het hele Amerikaanse continent zal verspreiden.

Door dat te bestempelen als noodsituatie wil de WHO de internationale actie tegen het zikavirus versnellen.

Lees meer over:
Tip de redactie