Wie in een gebied is geweest waar het zikavirus heerst, kan na terugkeer het beste een maand lang veilig vrijen. Dat adviseert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) donderdag.

Het zikavirus is wellicht gevaarlijk voor ongeboren kinderen, hoewel dat nog niet onomstotelijk is bewezen. Mensen raken besmet door de beet van een bepaalde mug.

Vorig jaar dook het zikaviras op in Zuid-Amerika. De ziekte is vastgesteld bij 23 mensen in Nederland. Zij hebben het allemaal opgelopen in Suriname. Ook zijn er vier gevallen gevonden op Curaçao en vier op Aruba. Twee van hen zijn besmet op Curaçao, de anderen in het buitenland.

Testen

Het RIVM adviseert zwangere vrouwen om binnen een maand na terugkeer in Nederland naar een dokter te gaan. Die kan hun bloed of hun urine testen om te kijken ze ziek zijn geweest. Als blijkt dat ze het zikavirus hebben opgelopen, kunnen artsen de baby extra in de gaten houden.

Lang niet iedereen wordt ziek van zika, benadrukt het RIVM. "Driekwart heeft überhaupt geen klachten na besmetting. Een kwart krijgt wel klachten, maar die zijn over het algemeen mild. Ze zijn een of twee dagen lang wat koortsig, hebben hoofdpijn en gewrichtspijn. Als je er wat aan wilt doen, is paracetamol voldoende."