De Braziliaanse president Dilma Rousseff heeft de 'oorlog verklaard' aan de Aedes-muskieten die het zikavirus dragen.

Komende zaterdag wordt in het land een nationale dag van mobilisatie gehouden, zei Rousseff volgens BBC in een televisiespot.

Duizenden soldaten en overheidsmedewerkers zullen proberen de muggen uit te roeien rond huizen en kantoren.

Rousseff stelt dat er veel geld wordt vrijgemaakt om de geïnfecteerde muskiet uit te roeien. Het gaat volgens de president om een gevecht dat het land "niet mag verliezen".

"Wij hebben de hulp van iedereen nodig. Mobiliseer je familie en je omgeving", zegt de president. "Omdat er nog geen vaccin is tegen het virus is strijden tegen de muskiet onze beste optie."

Informatie

Gezondheidsmedewerkers van de Verenigde Naties en uit de Verenigde Staten beschuldigen Brazilië er juist van dat het land niet genoeg informatie deelt over het virus. Zo is niet bekend of het virus verantwoordelijk is voor de stijging van het aantal baby's met abnormaal kleine hoofden. Laboratoria in Amerika en Europa zeggen die informatie nodig te hebben om onderzoek te kunnen doen naar het verloop van het virus.

Volgens de BBC vormt de Braziliaanse wet een groot obstakel. Het is technisch gezien namelijk illegaal om genetisch materiaal te verspreiden. Zelfs als het gaat om bloedmonsters die het zikavirus of andere ziektes bevatten.

Video: Wat is het zikavirus?

Wat is het zikavirus?
Wat is het zikavirus?

Noodsituatie

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft het virus maandag uitgeroepen tot een "internationale noodsituatie". Het virus wordt in verband gebracht met hersenaandoeningen van baby's op het Amerikaanse continent. De WHO voorziet drie tot vier miljoen besmettingsgevallen in Zuid-Amerika, vooral in Brazilië. 

Het aantal pasgeborenen in Brazilië met een abnormaal klein hoofd als mogelijk gevolg van het zikavirus is gestegen naar 4.074 gevallen.