De straf die Robert M. kreeg voor het misbruiken van tientallen zeer jonge kinderen in de Amsterdamse zedenzaak blijft definitief staan. Dat heeft de Hoge Raad dinsdag bepaald. 

M. werd in april vorig jaar in hoger beroep veroordeeld tot negentien jaar cel en tbs met dwangverpleging, een jaar meer dan hij in eerste aanleg kreeg.

M. ging tegen die veroordeling in hoger beroep omdat hij het er niet mee eens is dat zijn tbs-behandeling van het hof pas na tweede derde van zijn straf hoeft te beginnen. 

De Hoge Raad volgt het advies van de eigen advocaat-generaal, die in juli adviseerde dat de zaak niet over hoeft. De Hoge Raad had het vonnis ook terug kunnen verwijzen. Dan had de rechtszaak opnieuw moeten worden gevoerd. 

Wel heeft de Hoge Raad zijn celstraf met één maand verminderd, omdat de zaak de zogeheten redelijke termijn heeft overschreden (de behandeling van de hele zaak heeft langer geduurd dan wenselijk is). 

De Hoge Raad verwierp ook de bezwaren van de ouders, die erop neerkwamen dat zij niet zijn erkend als slachtoffer.

Europees Hof

Binnen Nederland zijn verdere juridische stappen voor de kinderoppas en crèchemedewerker niet mogelijk. Als het vonnis daar ruimte toe geeft, zou hij nog wel naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens kunnen stappen. Dat kan zich echter niet over de straf uitlaten, maar alleen over bijvoorbeeld de vraag of zijn detentie en vooruitzichten aan verdragen voldoen. 

De advocaat van de ouders van de slachtoffers, Richard Korver, gaf maandag al aan dat de ouders hopen dat met de uitspraak van dinsdag een eind komt aan de juridische procedures. 

M. werd in december 2010 opgepakt. Hij stond terecht voor het misbruiken van 67 kinderen, onder meer bij de kinderdagverblijven van 't Hofnarretje in Amsterdam. 

Van O.

In de Amsterdamse zedenzaak stond ook M.'s toenmalige echtgenoot Richard van O. terecht. Die kreeg van het hof 4,5 jaar cel voor seksueel misbruik en het bezit van kinderporno. De 41-jarige Van O. kwam eind vorig jaar vrij. Hij had er toen twee derde van zijn straf op zitten. Van O. maakte in oktober bekend van M. te willen scheiden.

Alles over de zedenzaak rond Robert M. in ons dossier