AMSTERDAM - Edwin R., een van de verdachten in de grote misbruikzaak in Amsterdam, blijft nog zeker dertig dagen vastzitten. Dat heeft de raadkamer van de rechtbank in de hoofdstad donderdag besloten.

Justitie verdenkt hem ervan dat hij seksuele handelingen met zichzelf heeft verricht voor een webcam tijdens chatsessies met minderjarigen.

R. (39) werkte op kinderdagverblijf Het Hofnarretje, net als Robert M., de hoofdverdachte in de zedenzaak. Die zou meer dan tachtig kinderen hebben misbruikt.

De derde verdachte in de zaak, de 37-jarige Richard van O., zit ook nog vast. Hij is de echtgenoot van M. De raadkamer besluit later of het voorarrest van de twee wordt verlengd.

Albert Drent

De gemeente maakte donderdag bekend dat Albert Drent, de eigenaar van Het Hofnarretje, definitief aftreedt als leidinggevende van het kinderdagverblijf. Hij legde zijn taken in december al neer.

De man was onder vuur komen te liggen na onder meer berichten over een gebrekkig toezicht op de crèche en slaapfeestjes voor kinderen bij hem thuis. Drent is geen verdachte.

Werkmaatschappij

De activiteiten van Het Hofnarretje worden nu ondergebracht in een werkmaatschappij. Die krijgt een nieuwe directeur. Kandidaten voor deze functie zullen worden voorgedragen door de gemeente.

Die mag ook zijn zegje doen over hoe de nieuwe structuur van het kinderdagverblijf er precies uit komt te zien. Ook de oudercommissie en het personeel worden bij alle ontwikkelingen betrokken.

Aandeelhouder

Drent wordt aandeelhouder van de nog op te richten werkmaatschappij, maar is op die manier alleen nog indirect bij het kinderdagverblijf betrokken. Het is aan hemzelf om te besluiten of hij ook aandeelhouder blijft of dat hij de boel verkoopt.

Momenteel is het bestuur van Het Hofnarretje overigens in handen van een interim-manager van Partou Kinderopvang.