Het is zomer 2008 en als hardwerkende varkensboer bankier je al vele jaren bij de Rabobank, maar de vele wisselingen in het accountmanagement ben je toch wel zat.

Door Frank Wijn 

Iedere keer opnieuw jouw persoonlijke en vertrouwelijke informatie delen met een wildvreemde heeft zijn grenzen. Dus bij de eerstvolgende, grote investering vraag je ook ING en ABN Amro of zij een financieringsofferte willen uitbrengen.

Beide banken zijn gretig en de keuze valt op ABN Amro. De aanbieding is goed, de tarieven scherp en de mensen aardig. Wat wil je nog meer?

Dan komt er binnen twee weken na de getekende financieringsofferte nog zo’n aardige mevrouw van ABN Amro over de vloer.

"Ja, kijk… die variabele Euriborrente kán natuurlijk nog wel stijgen, hè? Daar hebben wij iets heel moois voor bedacht.Een renteswap of een rentecap met een knock-in floor!" Wat? Een nieuwe vloer in mijn stal is niet nodig, toch?

De dame gooit charme, vertrouwen, mooie plaatjes én de garantie dat alle renterisico’s nu zijn afgedekt in de strijd en de ijverige ABN Amro Treasurymanager verlaat de boerderij met een getekend derivatencontract. Vrienden en zakenpartners voor het leven. Althans, zo voelde het voor jou.

Binnen zeventien maanden nadat je als agrarische prospect binnen bent geharkt, gebeurt er iets vreemds. Je krijgt een mailtje van jouw vertrouwde accountmanager. De rente van jouw rekening courant krediet gaat veranderen.

Van eenmaands Euribor naar de ABN Amro Euro Basisrente en de individuele opslag gaat van 1,2 procent naar 1,6 procent. In gewoon Nederlands betekent dit dat de financieringsrente van jouw zakelijke krediet van 1,54 procent naar 6,45 procent gaat! Tsjakka! Waarom zouden ze een vis die ze al gevangen hebben nog een worm geven? Natuurlijk accepteer je dat niet, maar geprobeerd hebben ze het wel.

In de jaren daarna verhoogt de bank de leningrente ondanks de uitleg, in 2008, dat je geen renterisico meer zou lopen. "Daar gaat je vaste financieringsrente", denk je dan.

Ook de debetrente van jouw Rekening Courant Krediet (RCK) gaat toch weer omhoog. Niet zo fors als de bank eerst probeerde, maar toch altijd nog een vol procent erbij.

Als klap op de vuurpijl komt jouw accountant er achter, bij het opmaken van de jaarcijfers 2014, dat de bank deze RCK rente in het systeem toch verder had verhoogd met maar liefst 3,7 procent! Of je een emmer leegschudt. Zonder overleg, vooraankondiging of onderhandeling. En dan durven bankbashers nog te zeggen dat banken niet proactief zijn.

Jouw klacht hierover belandt per direct op de afdeling Juridische Zaken en een antwoord van de bankadvocaat laat vele maanden op zich wachten. Uitkomst (nog) onbekend.

Ik voel dat er binnenkort een nieuw en populair tv-programma gaat starten: Boer zoekt Bank. Liefst een betrouwbare!

Dat wordt lachen. 'Als een boer met kiespijn', heet het bijpassende gezegde.

Frank Wijn is oprichter van Wijn Bancair Advies en werkte achttien jaar bij diverse financiële instellingen. Zijn motto: maak klanten minstens zo slim als de bankier, liefst slimmer. En maak bankzaken transparanter, liefst goedkoper! Volg Frank ook op Twitter.com/frankwijn1.