
Hackwerken
Door Martine Hafkamp
Zo vinden niet alleen particulieren, maar ook allerlei bekende actrices en ondernemingen het wel zo prettig dat hun gegevens veilig in de cloud zijn opgeslagen of dat men niet alleen gemakkelijk maar ook beveiligd betalingen kan verrichten via internet, veilig over internet kan surfen of zelfs maar veilig een email versturen. Onthullingen van Edward Snowden over de werkwijze van de NSA in de Verenigde Staten deden wereldwijd de alarmbellen rinkelen. Het was het begin van een gigantisch spionageschandaal.
Criminelen worden steeds actiever op internet. Er gaat vrijwel geen dag voorbij of er is wel ergens een digitale inbraak gepleegd. Er wordt grote schade aangericht bij overheidsinstanties, bedrijven en particulieren. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek was in 2013 ongeveer 3,3 procent van de Nederlandse bevolking slachtoffer van digitale oplichting.
Het betreft hier dan de aan- en verkoopfraude. Ruim één procent was slachtoffer van identiteitsfraude (Phishing en Skimming). De bedragen die met cybercriminaliteit gepaard gaan lopen alleen al in Nederland volgens diverse onderzoeksbureaus in de miljarden. De vraag naar beveiliging neemt dan ook toe. Het aantal bedrijven dat oplossingen biedt voor beveiliging tegen digitale criminelen groeit hard.
Inmiddels is er al een aantal keer door cybercriminelen ingebroken bij grote banken. Verder kunnen we melding maken van het gehackte Gemalto en ASML, informatielekken bij Diginotar, Playstation, Stuxnet, KPN, Wikileaks, aanvallen van Iraanse hackers op de Amerikaanse marine, Burger King wiens Twitteraccount wordt overgenomen, miljoenen gestolen creditcardgegevens bij de Amerikaanse retailgigant Target, etc. De lijst namen lijkt schier eindeloos.
Daarom heeft een ieder, zowel bij overheden als in het bedrijfsleven, er veel geld voor over om deze veiligheid zo veel mogelijk te waarborgen. Bedrijven die actief zijn op het gebied van cyber security profiteren van die noodzaak. Daarom verwacht men dat de markt voor cyber security enorm zal gaan groeien. Volgens sommige schattingen zal dit jaar de markt groeien naar een omvang van een kleine 80 miljard dollar.
Bekende bedrijven zijn Checkpoint Software, Fortinet, FireEye en Splunk. Een ander bekend bedrijf is bijvoorbeeld Symantec. Veel lezers zullen hier producten van geïnstalleerd hebben op hun PC. Maar ook bedrijven die zich bezig houden met encryptie, de versleuteling van het digitale berichtenverkeer, zijn interessant. Voor particulieren gelden vooral de cloud en het mobiele betalingsverkeer als belangrijke onderwerpen die in aanmerking komen voor beveiliging.
Nu staat deze bedrijfstak nog relatief in de kinderschoenen. Een aantal bedrijven is weliswaar beursgenoteerd, maar nog niet groot van omvang. Het zijn zeker geen zogenaamde blue chips. Daar komt nog bij dat het voor beleggers zaak is zich niet te vergalopperen aan weer een nieuwe hype. Er is immers door veel mensen veel in deze sector geïnvesteerd.
Zij hebben er belang bij de verwachtingen hoog te houden, met alle gevolgen voor beleggers van dien. Daarom doen beleggers die geïnteresseerd zijn in deze nieuwe sector er verstandig aan te kiezen voor een ETF. Sinds november vorig jaar is er een ETF gelanceerd op dit gebied: Purefunds ISE Cyber Security ETF met de mooie tickercode HACK, genoteerd aan de NYSE.
Deze tracker bestaat uit 32 verschillende aandelen van bedrijven actief op het gebied van cyber security, wereldwijd. Hoewel het zwaartepunt wel ligt bij bedrijven uit de VS. De ETF volgt de index van de Cyber Security, HXR, op de voet. De belangrijkste holdings zijn momenteel FireEye, CyberArk Software, Infoblox, Ahnlab, Qualis, Proofpoint, Palo Alto Networks, Fortinet, Splunk en AVG Technologies.
Er zitten inmiddels honderden miljoenen dollars eze belegging. De ETF is redelijk liquide en, zoals gezegd, dagelijks verhandelbaar aan de NYSE. HACK is recent geïntroduceerd op een koers van 25 dollar. Het treintje begint nog maar net te lopen en gezien de verwachte groei voor deze markt kunt u mijns inziens nog rustig instappen.
Auteur heeft privé geen positie, cliënten van Fintessa hebben HACK in portefeuille.
Martine Hafkamp is algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer. Zij won in 2012 de Gouden Stier voor de Beleggingsexpert van het jaar. Volg Martine ook op Twitter.com/Martinehafkamp