Je wordt er niet rijk van, maar ontdek hoe makkelijk het tegenwoordig kan zijn om een tweede inkomstenstroom te genereren.

Door Tony de Bree

Een eigen bedrijf is populairder dan ooit. Daarbij wordt door veel adviseurs de nadruk gelegd op de organisatorische aspecten van het voor jezelf beginnen. Zoals het opstellen van een ondernemersplan, het organiseren van financiering, het aanvragen van een VAR-verklaring, omgaan met de Belastingdienst en de diensten van de Kamer van Koophandel.

Opvallend is dat er weinig of geen aandacht wordt besteed aan hoe je concreet geld kunt verdienen, met name als deeltijdondernemer. Er zijn tegenwoordig allerlei online en offline mogelijkheden om naast je baan te ondernemen. Hoe kun je ideeën snel in concrete oplossingen vertalen? En hoe kun je niet alleen omzet realiseren, maar ook winst maken?

Automatiseer

Als deeltijdondernemer moet je effectief en efficiënt werken, en dat begint met het zo slim mogelijk benutten van je beschikbare tijd. Dit betekent dat het bijvoorbeeld verstandig kan zijn om een aantal activiteiten te combineren. Je kunt bijvoorbeeld geld verdienen door te gaan ondernemen met je hobby. Als gitaarliefhebber kun je bijvoorbeeld een website als www.howcaniplaytheguitar.com opzetten. Je bespaart nog meer tijd als je zo’n website zo automatisch mogelijk vult met materiaal van Facebook of YouTube.

Bespaar daarnaast geld door producten en diensten goedkoop in te kopen, bij voorkeur online en wereldwijd. Grote bedrijven doen dit al jarenlang met veel succes, maar ook voor kleine ondernemers biedt dit veel kansen om snel kosten te besparen en meer over te houden.

Wees origineel

Veel startende ondernemers kiezen voor zogenaamde ‘evergreens’, zoals advies, opleiding en training & coaching in niches als organisatieadvies, persoonlijke ontwikkeling, sociale media, kinderen, yoga, business coaching en life coaching. Het praktische probleem daarbij is dat er al heel veel mensen in deze takken van sport actief zijn en dat betekent dus veel (prijs)concurrentie. Als het aanbod groot is, gaat de prijs immers omlaag. Wat veel slimmer is, is om de volgende stappen te doorlopen:

1)         Doe je huiswerk en kies een origineel project;

2)         Bedenk hoe je geld kunt verdienen met het project en kies dus een passend businessmodel;

3)         Verkoop je producten of diensten, online maar ook in je eigen omgeving.

Heb je bijvoorbeeld unieke kennis en ervaring? Verdien geld door e-books of trainingsvideo’s te maken en te verkopen. Schrijf artikelen over je favoriete onderwerp en combineer deze met partnerlinks van bijvoorbeeld grote boekensites. Je kunt zelfs online advies op maat geven, bijvoorbeeld via Skype.

De kans is groot dat je in het begin weinig verdient met deze activiteiten, maar wat geeft het: ze kosten toch ook heel weinig tijd? Zeker als je hoge opstartkosten vermijdt en goedkoop inkoopt, kun je een aantrekkelijke inkomstenstroom genereren naast je vaste inkomen. En als je op een dag – al dan niet vrijwillig – gedwongen wordt om je eigen broek op te houden als ondernemer, dan heb je ervaring en kun je de stap met een gerust hart maken. Mooi toch!

Tony de Bree komt uit de financiële sector en werkt als zelfstandig ondernemer, consultant, spreker en schrijver. Lees nog veel meer over slimme manieren om zelfstandig inkomsten te genereren in zijn nieuwe boek Geld verdienen met jezelf. Neem contact op met Tony via LinkedIn.

Geen zin vandaag? Niet tevreden over je omzet? Laat je oppeppen door de auteurs van Uitgeverij Haystack in hun wekelijkse column #goedbezig!