Vorige week heeft Delta Lloyd voor een bedrag van 700 miljoen euro gesecuritiseerde hypotheekleningen in de markt gezet. Het gaat hier om het bundelen en verpakken van hypotheekleningen met het doel deze vervolgens via Delta Lloyd Bank, een 100 procent dochter van Delta Lloyd te verkopen aan institutionele beleggers.

Door Martine Hafkamp

Door een dergelijke transactie krijgt de bank meer ruimte op de balans om bijvoorbeeld weer nieuwe leningen te verstrekken.

Per saldo zijn dit soort acties dus positief voor de economische groei. Het geeft banken weer ruimte om leningen aan particulieren en vooral bedrijven, en dat in het bijzonder het MKB, te verstrekken. Daar zitten bedrijven nu juist om te springen, dat is genoegzaam bekend.

Vandaar dat de ECB maar liefst 42 procent van deze nieuwe securitisatie opkocht. Deze stap past binnen het recent aangekondigde beleid van de ECB om pandbrieven en Asset Backed Securities (ABS) op te gaan kopen tot een maximum van maar liefst duizend miljard euro. Daarmee zou dan met name de kredietverlening aan het al eerder genoemde MKB gestimuleerd moeten worden.

Daar zit binnen de Eurozone namelijk de bottleneck van de economie. Hier komt niet alleen de meeste groei in de werkgelegenheid vandaan, maar het MKB draagt ook nog eens het meeste bij aan de economische groei.

Grote vraag

De grote vraag die in de markt leeft is echter of er in de Europese Unie wel genoeg pandbrieven en ABS voor de ECB voorhanden zijn om op te kopen. Volgens insiders is dat niet het geval. Dat zou er dus op kunnen duiden dat de ECB vroeg of laat daadwerkelijk zou moeten overgaan tot het kopen van staatsobligaties, en dan met name van staatsobligaties van Zuid-Europese landen.

Omdat vooral Zuid-Europese banken staatsobligaties van het eigen land in overvloed op de balans hebben staan, zouden deze banken meer ruimte krijgen om weer krediet te gaan verstrekken.

Kort door de bocht gesteld komt het erop neer dat een dergelijk opkoopprogramma van de ECB de zogenoemde 'zombie-banken' weer tot leven zou kunnen wekken. Vooralsnog lijkt me dat een hele opgave voor Mario Draghi.

Sinterklaascadeau

Het spel is nog maar met begonnen. Er wordt al gespeculeerd op een eerste stap van de ECB in de vorm van het opkopen staatsobligaties op 4 december aanstaande. Dat zou een mooi Sinterklaascadeau zijn voor beleggers, die de laatste weken, gezien de koersontwikkelingen op de financiële markten, überhaupt weinig te klagen hebben.

Draghi kennende zou het mijns inziens wel eens de periode erna, zo rond de kerstdagen, kunnen worden, als het al gebeurt. Dan zijn immers de handelaren aan het skiën waardoor de handel dun is en het effect maximaal.

Zijn beroemde uitspraak 'Whatever it takes' deed hij eveneens in een rustige periode, te weten de zomer. Aangezien Super Mario bij Goldman Sachs heeft gewerkt, weet hij als geen ander hoe in de financiële wereld de hazen lopen, of moet ik zeggen, de schimmels en de rendieren?

Martine Hafkamp is algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer. Zij won in 2012 de Gouden Stier voor de Beleggingsexpert van het jaar. Volg Martine ook op Twitter.com/Martinehafkamp