Wees niet afhankelijk van één baas, één product of één klant. Zorg voor een flexibel inkomen uit meerdere bronnen.

Door Tony de Bree

Steeds meer mensen met een vaste baan en ondernemers willen niet meer afhankelijk zijn van een enkel inkomen van een vaste werkgever of een beperkt aantal klanten.

Daarom gaan ze naast hun reguliere werk aan de slag als part-time docent, gaan ze schrijven en bloggen of hun diensten via online sites aanbieden. Door meerdere inkomstenbronnen aan te boren spreiden ze hun risico’s.

Ben jij zo’n werknemer of ondernemer die dat nog niet doet? Dan wordt het tijd om snel uit je luie stoel te komen voordat je plotseling je vaste baan verliest of je belangrijkste klanten vertrekken.

Flexibel inkomen

Sinds de opkomst van internet, de beschikbaarheid van goedkope en snelle mobiele apparatuur en betaalbare software is het heel eenvoudig geworden om verschillende activiteiten naast elkaar uit te voeren met verschillende verdienmodellen.

Meer dan een mobiele telefoon heb je eigenlijk niet nodig om naast je vaste baan geld te verdienen. Zo kun je een kleine webwinkel starten waarmee je bijvoorbeeld als affiliate producten aanbiedt.

De opstart- en operationele kosten van zo’n webwinkel zijn minimaal. Je zult er niet rijk van worden, maar geef toe: zou het niet prettig zijn als je met minimale inspanningen zo’n extra inkomstenbron zou kunnen aanboren?

En stel je eens voor wat er gebeurt als je vijf van zulke inkomstenbronnen hebt.

Ondernemen in deeltijd

Toen ik in 2001 bij ABN Amro werkte als senior internetconsultant ontwikkelde ik een carrièreplan B en ging ik in deeltijd online ondernemen. Ik gaf part-time les aan business schools en ik schreef artikelen.

Ik ontdekte vervolgens dat je wereldwijd software kon kopen en daarmee bijvoorbeeld veel marketing- en verkoopactiviteiten geheel of gedeeltelijk kon automatiseren. Hierdoor kon ik mijn vaste baan combineren met ondernemen in deeltijd.

Ik kwam in de loop der jaren steeds meer succesvolle (parttime) ondernemers tegen die dat nog veel beter deden dan ik. Ik heb ontdekt dat er elf dingen zijn die ze gemeen hebben.

Het meest opvallende is dat ze er altijd voor zorgen dat ze meerdere inkomstenbronnen hebben, veel activiteiten automatiseren, veel activiteiten uitbesteden en een oneindig aantal verschillende verdienmodellen en businessmodellen toepassen.

Kom uit je luie stoel
 

Denk dus als manager, werknemer of zzp’er niet dat je alles moet doen om je vaste baan te houden, die ene klant binnen te houden of die ene dienst te verlenen. 

Ga als werknemer in deeltijd ondernemen en zorg zo voor verschillende inkomstenstromen. Zorg als ondernemer voor meerdere inkomstenstromen, bijvoorbeeld door intensief samen te werken samen met andere ondernemers in je flexibele schil.

Zo word je onafhankelijker, ben je voorbereid op tegenslagen en kun je veel beter je eigen broek ophouden.

Hoe kun jij je risico’s spreiden? Waar ben jij goed in en hoe kun jij meerdere inkomstenbronnen aanboren? Kom uit je luie stoel!

Tony de Bree komt uit de financiële sector en werkt als zelfstandig ondernemer, consultant, spreker en schrijver. Deze week verschijnt zijn nieuwe boek Geld verdienen met jezelf bij Uitgeverij Haystack. Neem contact met Tony via LinkedIn.

Geen zin vandaag? Niet tevreden over je omzet? Laat je oppeppen door de auteurs van Uitgeverij Haystack in hun wekelijkse column #goedbezig!