Willem is rijk en succesvol. Hij oogt een beetje saai. Geen dikke auto, geen strak pak, geen afgetraind lichaam. Hij is niet te dik, maar ook niet bijster knap. En maar één keer getrouwd. Kun je met zo’n man de oorlog winnen van de harde concurrentie?

Door Olaf Rutten

Het antwoord is simpel: JA. Ondernemer en investeerder Willem bewijst dit. Wat is nu zijn geheim voor het ondernemerschap?

Les 1: Denk 48 uur na over elke beslissing

Ik ontmoette oud-studiegenoot Willem deze week bij een investeringsgesprek. Hij maakt een evenwichtige en zachte indruk. Hij luistert, stelt rustig vragen, relevante vragen over "waarom" hij überhaupt iets moet doen.

Hij is naast investeerder, directeur van een toonaangevend technisch bedrijf met op dit moment 747 werknemers. Wat me opvalt is ook nog zijn loslatende naden uit zijn rechterschoen, het lijkt hem niet te boeien. Op het einde van het gesprek herhaalt hij nog even zijn werkwijze.

Willem wil nu 48 uur nadenken om zijn keuzes te maken. "Vroeger besliste ik vaak direct vanuit intuïtie", zegt hij nog, "nu neem ik meer tijd. Ik wil mijn eerste ingeving overdenken voordat ik definitief beslist. Niet langer dan 48 uur denken trouwens. Anders wordt het tobben, weet ik van mezelf."

Les 2: Geef ruimte

De visie van Willem is gericht op de lange termijn, dat zal je niet verbazen. Hij is niet zo geïnteresseerd in kijkcijfers of aandelenkoersen van vandaag. Wel is hij geïnteresseerd of er vandaag de gewenste kwaliteit is geleverd, en op tijd en of er met een glimlach is gewerkt.

Naar Willem hoef je niet massaal te kijken. Hij weet wat hij wil en hij zoekt je wel op als hij je iets te bieden heeft. Rustig, niet hijgerig of dwingend. Als je Willem ontmoet, dan voel je dat je de ruimte krijgt. Paradoxaal genoeg is hij een topverkoper, mensen vertrouwen hem en dat vertrouwen maakt hij waar. Zo simpel is het.

Les 3: Leen zo min mogelijk

Hoe anders zijn vaak de kwakkelende verhalen van bedrijven in het mkb die in de media komen. Aan de ketting bij de afdeling BB (Bijzonder Beheer) van de eigen bank. Die bank heeft het recht om eenzijdig de rente op het krediet te verhogen. Die renteverhoging is soms voor ondernemers net het tikje wat hun doet omvallen of hun beperkt om noodzakelijke investeringen te doen in innovaties.

Willem vindt daarentegen wel dat collega-ondernemers over het algemeen veel te veel lenen. In zijn business club heeft hij wel eens geopperd dat de ondernemers met de extreem dure leaseauto's het minst te vertrouwen zijn. Ze hebben iets te verbergen, volgens Willem, waarom moet je anders laten "zien" dat je succesvol bent, je kunt het toch ook gewoon "zijn".

Les 4: 85 procent falen is OK

Verbeter de wereld begin bij jezelf. Zoek naar creatieve oplossingen om je plannen door te zetten. Ook als de bank niet financiert. Pas je plannen aan, roei met de riemen die je hebt. Zo liet Willem een paar leveranciers meefinancieren bij de aanschaf van een productierobot.

De eerste stap om te blijven ontwikkelen is dat we in onze eigen spiegel moeten durven kijken. Beslissingen uit het verleden hebben we gemaakt met de kennis en kunde die we toen hadden. Nu weten we meer dan toen.

Onszelf verwijten maken over keuzes in het verleden heeft geen zin. Wat op dit moment essentieel is dat we de volledige verantwoordelijkheid nemen voor die keuzes. Als ze verkeerd blijken te zijn dan ze ook daadwerkelijk terugdraaien.

Ga niet doorbouwen als je nu al weet dat de fundering niet op orde is. Steek als ondernemer je kop niet in het zand, neem verantwoordelijkheid en ben tegelijkertijd een beetje soft en lief voor jezelf. Niemand is perfect.

Willem geeft aan dat slechts 15 procent van zijn initiatieven financieel succesvol zijn, "in 85 procent van de gevallen zou je kunnen zeggen dat ik faal" zegt hij. "Lukken of falen, ik ben er niet meer zo mee bezig",  zegt Willem. "Ondernemen is een continu leerproces om te verbeteren. Bewuste keuzes maken en de verantwoordelijkheid nemen voor de gevolgen hiervan."

Les 5: Ervaar angst

Ondernemen is en blijft je hart volgen: geloven in je droom, hoop hebben in de toekomst, een doel hebben en ons laten verrassen door wat er komt. Het resultaat kan soms jaren op zich laten wachten. Het doorstaan van deze onzekerheid is een hele klus, die ons soms angstig maakt.

Als we deze angst bewust durven te ervaren, dan is de echte ondernemer in ons wakker geworden. 

Graag volg ik Willem’s advies in deze: "Maak je niet te druk over zaken waar je geen invloed op hebt, anders ben je wel wakker maar slaap je niet meer."

Olaf Rutten, directeur van Zoek en Leef bv. Een ondernemer pur sang, van krantenjongen tot miljonair, met een passie voor het hand in hand laten gaan van ziel en zakelijkheid. Olaf is auteur van het boek 'Minder werken, meer verdienen'