Elke dag begin je met de hoop dat het vandaag lukt om alles op tijd af te ronden. Maar het is ijdele hoop, dat weet je eigenlijk al voordat je begint met het lezen van de mail.

Door Frank Schurink

Klanten en collega’s mailen je met vragen en natuurlijk verwachten ze vandaag allemaal een antwoord. Intussen zit je baas te wachten op het rapport dat je toch echt nog een keer moet lezen voordat je het inlevert. Dat wordt spannend, want om elf uur begint de eerste vergadering van de dag, en de stukken heb je nog niet gelezen.

Terwijl je mailt en leest, probeer je nog een paar telefoontjes te beantwoorden. En net als je wilt opstaan om naar de vergaderzaal te lopen - je bent al te laat - verschijnt er een collega aan je bureau met een vraag die écht-niet-kan-wachten. Je glimlacht, maar onhoorbaar schreeuw je het uit: NU EVEN NIET!

Nu even niet

Voordat de dag goed en wel is begonnen, is hij al mislukt. Je humeur wordt er niet beter op en je kijkt op tegen al het gedoe dat nog gaat volgen. Hoe haal je het einde van de dag?

Gedoe lijkt onvermijdelijk, en dat is het ook. Maar juist in dat besef, schuilt de sublieme oplossing. Gedoe moet je namelijk niet bestrijden, maar omarmen. Zie het maar als een roze olifant die in de weg staat. Je kan 'm niet wegduwen, maar als je met 'm danst, ben je er zo voorbij.

Groene brein

Zolang je tegen je gedoe blijft vechten, zit je in je rode brein. Het lijkt alsof je nieuwe oplossingen bedenkt, maar in werkelijkheid denk je helemaal niet. Neurologisch gezien ben je gewoon oude oplossingen aan het herkauwen die toch niet werken. Je zit te malen. De kunst is om in je groene brein te komen, waarna je brein nieuwe gedachten kan aanmaken.

Omarm je gedoe, het gaat toch niet weg. Ontspan en geef je brein de ruimte om nieuwe ideeën te ontwikkelen.

Probeer het morgen eens: lach eens om al dat gedoe tussen negen en vijf. Gedoe is pas gedoe als jij er gedoe van maakt. Als jij al dat gedoe niet te serieus neemt, maar er wel in geïnteresseerd bent, is het plotseling geen gedoe meer dat dwars zit. Het wordt juist een bron van nuttige inzichten.

Als de bedenker van Gedoemanagement helpt Frank Schurink mensen om hun persoonlijke mogelijkheden beter te benutten. Op 4 november verschijnt zijn nieuwe boek Gedoemanagement bij Uitgeverij Haystack.