Grote bedrijven hebben een flexibele schil om hun loonkosten te minimaliseren. Laten we het eens omdraaien: wat is jouw flexibele schil?

Door Tony de Bree

Grote organisaties die een beetje bij de tijd zijn, vormen een zo klein mogelijke kern van mensen met een vast contract, omgeven door een netwerk van mensen met tijdelijke contracten of helemaal geen contract. Met andere woorden: de vaste medewerkers en de flexwerkers.

Ben jij zo'n flexwerker of zelfs ondernemer? Dan wordt het hoog tijd om je af te vragen wat jouw flexibele schil nou eigenlijk is.

Waarom werken bedrijven met zoveel mogelijk flexibele mensen? Simpel, om flexibel op wensen van hun klanten en op marktveranderingen in te kunnen spelen en zoveel mogelijk winst te maken (door slim op kosten te besparen). Zo kan een groot bedrijf goed concurreren met andere ondernemingen in zijn bedrijfstak. 

Flexibel

Tenzij je fulltime werkt en een vast contract hebt, wil jij eigenlijk precies hetzelfde: flexibel zijn en zoveel mogelijk verdienen. Dus wat is jouw flexibele schil? 

Sinds de opkomst van internet (lees: sinds de markt doorzichtig is geworden) is het heel makkelijk geworden om lokaal en wereldwijd een zakelijk netwerk met partners, leveranciers en experts op te bouwen, met wie je om verschillende redenen intensief samenwerkt. 

Je vormt als slimme zelfstandige ondernemer zelf de 'vaste kern' van je eigen virtuele organisatie. De mensen in je buurt en over de hele wereld wiens diensten of producten je afneemt, vormen je flexwerkers. 

Mark de loodgieter

Mijn loodgieter Mark vormt de vaste kern van zijn kleine maar geavanceerde netwerkorganisatie. De flexwerkers in zijn flexibele schil bestaan uit zijn vrouw die de administratie doet, de timmerlieden en elektriciens die bijspringen als hij een grote klus heeft en de collega die hem vervangt als hij op vakantie gaat. 

De uitgever van mijn nieuwe boek bestaat uit twee partners die in de loop van de jaren een team van twaalf gespecialiseerde freelance medewerkers om zich heen hebben verzameld. 

Als deze twee bedrijven hun medewerkers in dienst zouden nemen, zouden ze nooit zo flexibel en zeker niet zo winstgevend zijn. 

Samen

Denk als zzp'er niet dat je er 'alleen' voor staat: met jouw flexibele schil sta je altijd 'samen'! Een slimme ondernemer neemt wereldwijd diensten af en koopt wereldwijd (digitale) fabricaten en halffabricaten.

Ik werk al met een flexibele schil sinds ik in 2001 in deeltijd ging werken naast mijn vaste baan. Mijn vaste kern bestaat nog steeds uit één persoon, maar mijn schil is langzaam maar zeker uitgegroeid tot een even betrouwbare als flexibele schil. 

Het belangrijkste voordeel van dit netwerk is misschien nog wel het besef dat ik wereldwijd de beschikking heb over duizend-en-één experts, waardoor mijn creativiteit eigenlijk geen grenzen meer kent. 

Welke kansen kun jij benutten als jij jezelf ziet als de vaste kern van een netwerk vol flexwerkers? 

Tony de Bree heeft zich in de financiële sector jarenlang gespecialiseerd in e-commerce, e-learning, internet, e-business en het beoordelen van internet startups. Inmiddels werkt hij zelfstandig en is hij fulltime ondernemer, consultant, spreker en schrijver. Hij is de auteur van Dagboek van een bankier, Dinosauriër of krokodil en binnenkort verschijnt zijn nieuwe boek Geld verdienen met jezelf bij Uitgeverij Haystack. Meer informatie via TonToydebree.nl.