Een veelgehoord punt van kritiek op de stijgende beurskoersen is het gegeven dat de voornaamste kopers op de beurs de bedrijven zelf zijn.

Door Martine Hafkamp

Zo is de afgelopen jaren een groot aantal  beursgenoteerde ondernemingen zeer actief geweest met het inkopen van eigen aandelen. Dat kon en kan mede door het uitgeven van obligaties tegen de zeer lage rente. Op deze wijze konden bedrijven het aantal aandelen in eigen bezit aanzienlijk opkrikken.

Er zijn nu echter tekenen dat het tempo waarin bedrijven hun eigen aandelen inkopen afneemt en meer hun gelden gaan aanwenden om echte investeringen te doen. Het feit dat bedrijven minder aandelen inkopen hoeft niet slecht te zijn voor het beursklimaat, hoe graag de beursberen ons dat ook willen doen geloven.

Sterker nog, blijkbaar hebben bedrijven weer vertrouwen in de toekomst. Men heeft kennelijk weer meer opties om zijn overtollige cash aan te wenden. Het doen van echte investeringen is juist zeer positief voor het beursklimaat. De mede door aandeleninkoop gedreven buyback-rally maakt misschien plaats voor een rally gebaseerd op echte winsten.

Bullmarket

De bullmarket is inmiddels bijna 2030 kalenderdagen oud en daarmee qua tijdsduur de vierde bullmarket ooit. Ook in procenten stijging gemeten is het de vierde bullmarket aller tijden met in de Verenigde Staten een koersaanwas van 200 procent.

Ondanks al het soms euforische nieuws over het ene hoogste punt ooit na het andere is het huidige beursjaar voor de gemiddelde belegger nog niet per se zo’n feest, net zo min als voor het gemiddelde aandeel.

Want, het gemiddelde aandeel uit de S&P 500 is dit jaar met ruim 7 procent gedaald. En dat terwijl de index als geheel juist met 7 procent YTD is gestegen… Een enorm verschil van 14 procentpunten. Wat is er aan de hand?

Grootste large caps

Het blijkt dat beleggers steeds meer opschuiven naar de grootste van de large caps, terwijl men tegelijkertijd vlucht uit de small- en midcaps. De aandelen van deze mega-ondernemingen zijn stuk voor stuk bezig zijn aan een goed beursjaar.

Ter illustratie is handig te weten dat de Mid Cap-index (S&P 400) dit jaar al met 11 procent gedaald en de Small Cap-index (S&P 600) zelfs met 17 procent. Aandelen van ondernemingen als Apple en Microsoft en andere grote multinationals van deze wereld trekken de beurzen door hun aanzienlijke weging in deze indices omhoog.

In ons eigen land is dat overigens al niet veel anders: want, door wie staat de AEX in de plus dit jaar? Juist, door Royal Dutch Shell, Heineken, Unilever. Als deze bedrijven eruit gefilterd worden, blijkt het tot op heden nog maar een zeer mager beleggingsjaar.

Correctie

Met andere woorden, terwijl de vrees voor een forse correctie op de beurs alom rondwaart, is er onder de oppervlakte eigenlijk al een correctie gaande op de beurzen.

Alleen beleggers die zich sterk geconcentreerd hebben in de allergrootste large caps, zoals wij bij Fintessa voor onze cliënten hebben gedaan, doen het goed dit jaar. Maar zit je als belegger wat breder, dus ook in mid- en small caps, dan zal het rendement aanzienlijk minder zijn en is er in een aantal gevallen van een bullmarket zelfs helemaal geen sprake. Big is beautiful!

Martine Hafkamp is algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer. Zij won in 2012 de Gouden Stier voor de Beleggingsexpert van het jaar. Volg Martine ook opTwitter.com/Martinehafkamp