Het zijn niet alleen Oekraieners, Schotten en inwoners van Barcelona die het heft in eigen handen willen nemen, ook medewerkers dromen over zelfbeschikking. Zelf beslissen? Ja graag! Zelf besturen? Nog beter!

Door René Savelberg 

In 2013 toonde het Global Engagement Research van marktonderzoeksorganisatie Gallup aan dat van alle Nederlandse medewerkers slechts 8 procent zich echt bij de organisatie betrokken (‘engaged’) voelde. Schrik niet: 80 procent voelde zich ‘disengaged’ en 12 procent zelfs ‘actively disengaged’. Onthutsende cijfers.

Één baas

Wat minder wetenschappelijk, maar toch: als ik op bezoek ben bij ondernemingen hoor ik overal signalen dat steeds meer medewerkers niet alleen gehoord willen worden maar ook vanuit ‘hun eigen ik’ hun eigen toekomst willen invullen. De tijden van het reikhalzend uitkijken naar langdurige arbeidsrelaties bij één ‘baas’ zijn voorbij. Nee, de medewerkers van nu willen zichzelf ontwikkelen, willen dat hun talenten maximaal worden benut – feitelijk willen ze worden ontketend; letterlijk en figuurlijk.

Dat is natuurlijk een geweldige uitdaging voor elke organisatie – lastig maar ook mooi; alle conventies overboord gooien en alle energie vrijmaken en inzetten voor groei van je medewerkers en organisatie. Laat maar gaan, komt wel goed!

Puinhoop

En vervolgens gaat het mis, goed mis. Het wordt niet beter, het wordt alleen maar erger want iedereen maar laten doen wat ‘ie zelf goed vindt leidt natuurlijk to chaos. Uiteraard is het volstrekt onacceptabel dat bij 90 procent van alle bedrijven 50 procent van de menselijk energie verloren gaat en natuurlijk moet persoonlijk talent veel meer benut worden. Maar je lost dit niet op door mensen zonder kaders te laten werken, dat werkt niet.

Mensen en organisaties hebben houvast nodig, ijkpunten waar ze zich op kunnen richten en die hen af en toe tot de orde roepen. ‘Vrijheid blijheid’ werkt niet, ‘vrijheid in gebondenheid’ werkt wel.

Climate control

De kunst is om van ‘command & control’ naar ‘climate control’ te gaan, om een cultuur van vrijheid in gebondenheid te creëeren – een werkomgeving waar talenten tot bloei komen en werken niet meer werken is. Waar medewerkers enorm veel vrijheden krijgen om zichzelf te ontdekken en te ontwikkelen, juist omdat ze weten tot hoever ze kunnen gaan.

Nieuw? Nee hoor – ondernemers als Eckhart Wintzen en Ricardo Semmler waren hierin al pioniers en je ziet het bij steeds meer bedrijven terug, denk aan Zappos en de maffe dingen die er op de Applecampus gebeuren.

En, ben jij hier klaar voor? Durf jij je medewerkers niet alleen uitvoerders maar ook aanvoerders te laten zijn?

René Savelberg is voormalig CEO van McDonald’s Nederland. Savelberg adviseert bedrijven en organisaties over het ontwikkelen van groeikracht. Begin dit jaar is zijn boek ‘Het geheim van groeikracht’ bij Uitgeverij Haystack verschenen. René is een veelgevraagd spreker over de thema’s groeikracht en High Performance en is bereikbaar via www.mcsense.nl, rsavelberg@mcsense.nl

Geen zin vandaag? Niet tevreden over je omzet? Laat je oppeppen door de auteurs van Uitgeverij Haystack in hun wekelijkse column #goedbezig!