Er gaat geen dag voorbij of er wordt wel ergens bekend gemaakt dat bedrijf X van plan is om bedrijf Y over te nemen. 

Door Martine Hafkamp

Soms voor een paar miljard. maar er komen ook gevallen langs van behoorlijk tot de verbeelding sprekende bedragen. Dit jaar zijn er inmiddels al negentien jumbodeals van meer 10 miljard dollar aangekondigd.

Wat is de achterliggende oorzaak van deze, redelijk plotselinge, opleving van de overnamemarkt? Eigenlijk zijn er drie factoren aan te wijzen.

De eerste is dat bedrijven na jaren van saneren hun balansen weer op orde hebben. Het schuldniveau, dat is de verhouding tussen netto schuld en bruto bedrijfsresultaat, van ondernemingen ligt onder het twintigjarig gemiddelde. Er is dus ruimte om over te nemen en om bij te lenen.

Rente

Daar komt nog eens bij dat de rente extreem laag is. Daardoor kunnen vooral grote bedrijven goedkoop en eenvoudig lenen om overnames te financieren. Tel daarbij op dat de economie niet of nauwelijks lijkt te groeien.

Dat zien we immers ook in eigen land waar de ramingen weer eens neerwaarts worden bijgesteld. Om de groei er dan toch een beetje in te houden moeten bedrijven wel overgaan tot overnames.  De autonome groei voldoet zelden aan de eisen van de aandeelhouders.

Feitelijk kun je stellen dat alles is terug te voeren tot de nog steeds zeer matige economische groei van de westerse economieën. Daardoor is de rente laag en is het moeilijk voor bedrijven om te blijven groeien en aan de eisen van hun aandeelhouders te kunnen blijven voldoen.

Beleggers

Hoe dienen beleggers hier nu mee om te gaan? In het verleden was een explosie van fusie- en overnameactiviteit een voorbode voor de top van een bullmarkt. De groei zwakt af, anders hoefden bedrijven niet op overnamepad. Een mooi voorbeeld hiervan is Pfizer. De onderneming lijkt zo’n beetje uitgegroeid en gaat nu, min of meer gedwongen, met geld strooien.

De geschiedenis leert dat, gemiddeld genomen, een bullmarkt nog een jaar na de uitbarsting van dergelijke fusie- en overnameactiviteiten doorgaat. Anderzijds is het maar de vraag of er ook deze keer sprake is van topvorming.

De economie staat, zeker in de Europese Unie, nog lang niet aan zijn top. Deze is zich eigenlijk pas aan het ontworstelen aan een ware crisis. Van overwaardering op de aandelenmarkt lijkt dan ook nog weinig sprake. Wel is er sprake van een matige economische groei waarin weinig ruimte is voor de meeste bedrijven om autonoom te kunnen blijven groeien.

Grote uitgaven 

Bedrijven hebben over het algemeen geen indrukwekkend trackrecord met het doen van grote uitgaven. Beleggers hebben ook vaak de voorkeur voor bedrijven die hun winsten keurig uitkeren in de vorm van hogere dividenden. Toch moeten bedrijven wel blijven investeren om in de toekomst de groei veilig te stellen.

Goldman Sachs adviseert bijvoorbeeld om uit beleggingsoogpunt aandelen van ondernemingen te selecteren die zich recent nog niet op de overnamemarkt hebben gemeld, maar die wel een goed trackrecord hebben op het gebied van overnames. Bedrijven die dus wel het geld op de bank hebben, maar er nog niets mee hebben gedaan.

Overigens is de fusie- en overnameactiviteit in de Verenigde Staten tot op heden vooral geconcentreerd geweest in sectoren als nutsbedrijven, energie en farmacie. In de voor de economie belangrijke sectoren als technologie en industrie moet de activiteit nog op stoom komen. Voorlopig draait de carrousel nog wel even door.

Martine Hafkamp is algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer. Zij won in 2012 de Gouden Stier voor de Beleggingsexpert van het jaar. Volg Martine ook op Twitter.com/Martinehafkamp