Volgens ondernemer, spreker en bestseller auteur Michiel Muller verkoopt een ondernemer in het jaar 2020 gemiddeld binnen tien jaar zijn bedrijf. 

Door Sebastiaan Hooft

Nu is dat nog vijftien jaar. Wij doen volgens Muller dus steeds sneller ons bedrijf van de hand, en daar dien je als ondernemer rekening mee te houden.

Het bleek de rode draad tijdens de Nationale Overname Dag, waar ik onlangs te gast was.

Zelf predik ik het ook graag: "Bouw je bedrijf alsof je het verkoopt". Daar zit wel een nuance in. Je hoeft je bedrijf niet actief op de markt te brengen, met een bordje 'Te Koop' erop.

Zorg er echter wel voor dat je het bedrijf zo transparant en simpel als mogelijk bouwt. Dat is niet alleen voor jezelf veel prettiger, maar je operatie wordt er ook nog eens veel efficiënter van. Het komt ten goede aan je winst of groeimogelijkheden.

Consultant en overname-schrijver Aldebert Wiersinga bracht het goed: "Goede bedrijven worden niet verkocht, maar gekocht".

Simpel

Het transparant en simpel houden van je onderneming heeft enorm veel voordelen als je snel wilt groeien. Dat bleek bijvoorbeeld bij de subsidie specialisten van de Rijksoverheid.

Zij hebben tientallen soorten garanties en subsidies voor alle fasen van een groeionderneming beschikbaar. Zijn die miljoenendeals met de overheid ingewikkeld? Helemaal niet.

Het team heeft dat binnen drie weken voor je in orde gemaakt. Maar toch duurt een gemiddelde aanvraag zo’n driekwart jaar.

De vertraging zit hem in intern gedoe bij de ondernemer zelf. De ambtenaar die op de ondernemer moet wachten, dat is tocht de omgekeerde wereld.

Advies

Of jij binnenkort je bedrijf verkoopt, dat is natuurlijk nog maar de vraag. Mijn ultieme advies is om iedere dag van je mogelijkheden als ondernemer te genieten en die verkoop nog even uit je hoofd te zetten.

Maar bouw je bedrijf wel wel alsof je het verkoopt, dan geniet je er wellicht een intenser van.

Sebastiaan Hooft is een Nederlandse ondernemer, inspirator en startup mentor. Volg hem via Twitter of neem contact op via Linkedin.