Het Amerikaanse consumentenvertrouwen staat bijna op het hoogste niveau sinds de crisis en ook bedrijven lijken langzamerhand het vertrouwen terug te krijgen. 

Door Martine Hafkamp

Na jaren te hebben staan verstoffen, zijn de farmareuzen op zoek naar een bestemming naar de opgepotte kasgelden.

Het zijn niet de minste deals die er sinds vorige maand zoal zijn aangekondigd. Zo heeft Pfizer haar overnamebod op AstraZeneca inmiddels verhoogd tot 106 miljard dollar en wordt er een herverdeling van de activa van Novartis en GlaxoSmithKline ter waarde van 20 miljard dollar in gang gezet. 

Verder is Bayer bereid 14 miljard dollar voor de consumentendivisie van Merck te betalen en werd er een vijandig overnamebod uitgebracht op Botox-producent Allergan. 

Als reactie op alle plotse activiteiten in de sector zette Sanofi een groot pakket aan medicijnen in de etalage. Voor 7-8 miljard dollar kunnen de pillen van eigenaar verwisselen. Hoewel de tech- en telecomsector in waarde gemeten de lijst van fusies en acquisities nog aanvoert, stijgt de farmasector met dit overnamegeweld dit jaar met stip naar de tweede plaats.

Synergievoordelen

Soms zijn de voorgenomen overnames ingegeven door verwachte synergievoordelen, maar veelal liggen er tegenwoordig ook praktische redenen aan ten grondslag. Als de Amerikaanse multinationals hun overzeese overtollige kasgelden namelijk naar de Verenigde Staten halen, kost dit hen een belastingheffing van 35 procent. Daardoor valt de rekensom al snel voordelig uit om een overname te doen buiten de Verenigde Staten en de middelen zo te laten renderen.

Enige haast lijkt hierbij geboden, omdat Obama van plan is een paar handige achterdeurtjes voor legale belastingontduiking te sluiten. Nu is het nog zo dat bij een overname, waarbij 20 procent van het aandeelhouderschap naar het buitenland verhuist, de fiscale vestigingsplaats eveneens mag worden verplaatst. Obama is echter van plan om dit criterium op te hogen naar 50 procent, waardoor het minder eenvoudig wordt om belasting te ontlopen.

Overdaad

De recente overdaad aan overnameactiviteiten doet denken aan de periode van voor de crisis, toen we in dezelfde sector overnames zagen voor toen historisch hoge bedragen. Als het bod van Pfizer doorgaat, zal er een nieuw record worden neergezet. Of dit alleen maar goede dingen voorspelt, blijft natuurlijk afwachten.

Acquisities waren de voornaamste motor voor de groei van de farmaceutische industrie in de periode 1998-2009. De laatste jaren zijn beleggers steeds kritischer geworden over dure overnames. Beloften voor sterke groei en schijnbaar overduidelijke synergiën konden in een aantal gevallen niet worden waargemaakt. Te veel betalen en te weinig ontvangen was het ongunstige resultaat voor de aandeelhouders.

Tegenwoordig staan de farmaceuten er wel anders voor. De meesten hebben de balans uitstekend op orde, doordat er relatief weinig fusies en overnames zijn geweest. Nu is de noodzaak echter wel meer aanwezig, omdat een aantal patenten binnen afzienbare tijd afloopt. Het overnemen van bijvoorbeeld de producent van de generieke variant kan dan veel kosten besparen. Aandeelhouders zijn de farmareuzen wat betreft hun overnamedrift in ieder geval goed gezind.

Medische producten 

Bijkomend punt is dat naar verwachting in 2016 40 procent van de afnemers van medische producten zich in de opkomende markten zal bevinden. Dit zal een groot deel van de groei van de farmaceuten bepalen. Lokale partners of activiteiten zouden het verschil kunnen maken in de mate waarin de farmaceuten hiervan kunnen profiteren.

Het grootste gevolg van een verdere samensmeltingen van de grote farmaceuten zal zijn dat de markt nog meer bepaald wordt door slechts een paar (grote) spelers. Positief is dat steeds meer farmaceuten zich in een bepaald gebied specialiseren om daar leider in te worden. Zo zien we Roche en Novartis steeds meer de kant van de kankermedicijnen op gaan. Aan de andere kant richt GlaxoSmithKline zich juist steeds meer op vaccinaties en specifieke medicijnen tegen bijvoorbeeld HIV.

Gezien de kasposities van de grote farmaceuten zou het zo maar kunnen dat dit jaar nog meer beweging in de sector zal komen. De aandelenkoersen van de ‘kleinere’ spelers lopen hier in ieder geval al op vooruit. Want wie weet heb je daarmee wel een geneeskrachtige overnameprooi in de portefeuille…