Nu de stofwolken boven Oekraïne voor even weer wat zijn neergedaald, kunnen beleggers zich in alle rust concentreren op de eerste kwartaalcijfers van de beursgenoteerde ondernemingen.

Door Martine Hafkamp

De meeste daarvan zijn tot op heden gerapporteerd in de Verenigde Staten. De aan de Nederlandse beurs genoteerde ondernemingen volgen altijd met een kleine vertraging.

In de Verenigde Staten is het cijferseizoen goed op stoom gekomen. Van de ondernemingen die tot nu toe de kwartaalresultaten hebben gepubliceerd, overtreft ruim 60 procent de (lage) verwachtingen van analisten.

Dat is grotendeels gelijk aan wat er in deze fase van de cijferreeks over het vierde kwartaal gebeurde. Het is ook in lijn met het gemiddelde van de huidige bullmarkt die inmiddels al ruim vijf jaar gaande is.

Dat valt dus niet tegen. De gepubliceerde omzetten doen dat echter wel. Slechts ongeveer de helft van de bedrijven rapporteerde een omzet die de verwachting van de analisten overtrof.

Dat is aanmerkelijk minder dan in het vierde kwartaal, toen dat percentage in deze fase van het seizoen ongeveer 65 procent bedroeg. Het is ook aanmerkelijk lager dan het gemiddelde van deze bullmarkt, want dat staat op 59 procent.

Wat zeggen deze cijfers? Het zegt in ieder geval dat bedrijven nog steeds bezig zijn met financial engineering. Doordat zij dankzij de goede vrienden van de centrale banken goedkoop kunnen lenen, kunnen ondernemingen nagenoeg gratis eigen aandelen inkopen en dividend blijven uitkeren. Daarmee worden beleggers, voor zover zij niet verder kijken dan de winst per aandeel, verwend.

Goochelen

Maar met omzetten kun je veel minder goochelen dan met die winst per aandeel. En daar zit hem het probleem. Dat is inmiddels ook door ’s werelds grootste financiële instelling en vermogensbeheerder, Blackrock, opgemerkt en onder de aandacht gebracht.

Blackrock pleit ervoor dat ondernemingen eens iets meer moeten gaan investeren in plaats van de koers van het aandeel op te krikken.

Het is het bekende verhaal van focus op de korte termijn (winst per aandeel) ten koste van de focus op de lange termijn (investeren in groei). Het lijkt er nu nog steeds erg veel op dat topmanagers de beurskoersen trachten op te krikken door toekomstige groei naar voren te halen.

Investeren

Langetermijnbeleggers doen er goed aan hier doorheen te kijken en zich juist te richten op bedrijven die wel investeren in de toekomst. Een mooi voorbeeld hiervan is ASML. Volgens analisten vielen de cijfers tegen en wanneer je niet verder kijkt dan je neus lang is, lijkt dat ook zo.

ASML is echter monopolist en investeert met EUV in de verre toekomst. Dat komt er op termijn dubbel en dwars weer uit. De huidige gedaalde koers biedt lange termijn beleggers in mijn ogen dan ook een prachtig instapmoment.

Zo zijn er meer voorbeelden te vinden. Intel bijvoorbeeld subsidieert zijn zwaar verliesgevende mobiele- en tabletdivisie in de verwachting hier juist in de toekomst veel winst te kunnen realiseren.

Google spant de kroon. Zij blijven maar investeren. Dat kunnen ze ook doen met de advertentie-inkomsten als cashcow. Ook hier geldt dat het huidige koersniveau waarschijnlijk juist een prachtig instapmoment is.

Sterke euro

Verder vallen de gepubliceerde resultaten van Nederlandse ondernemingen tot op heden tegen. Hierbij wordt veelal de, ten opzichte van de Amerikaanse dollar, sterke euro aangevoerd. Dat maakt de export moeilijk, tenminste dat zeggen ze.

Volgens mij gaat die vlieger niet helemaal op. Een nadere blik op de valuta leert ons namelijk dat de euro ten opzichte van de dollar de laatste jaren nauwelijks gewijzigd is. Horen wij Amerikaanse managers klagen over de dure dollar? Wellicht een beetje, maar wel aanzienlijk minder dan Nederlanders. Wat meer van belang is dat wij in Nederland, in ieder geval binnen de AEX, te weinig beursgenoteerde innovatieve bedrijven hebben.

Heel benieuwd ben ik naar de cijfers die de Europese financiële instellingen en dan vooral de banken zullen gaan publiceren. Dat zal veel zeggen over de stand van de Europese economie. Let daarbij op het bedrag aan niet inbare leningen.

De reservering daarvoor in de Verenigde Staten daalt heel hard. Hopelijk zien we in Europa hetzelfde beeld, want dat zou een bevestiging zijn van het (voorzichtig) ingezette herstel.

Auteur heeft privé geen positie in één van de genoemde aandelen, cliënten van Fintessa hebben ASML, Google en Intel in portefeuille.

Martine Hafkamp is algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer. Zij won in 2012 de Gouden Stier voor de Beleggingsexpert van het jaar. Volg Martine ook op Twitter.com/Martinehafkamp