De strenge winter heeft de groei van de Amerikaanse economie voor even in een kleine dip doen belanden. Vooral in het Noordoosten en het Middenwesten van de Verenigde Staten.

Door Martine Hafkamp

De huizenprijzen liepen niet of nauwelijks meer op. Daar bovenop daalde werkloosheid minder hard. Sterker nog, het aantal uitkeringen liep zelfs weer wat op. Tevens zakten de consumentenbestedingen wat in en waren er meer tegenvallende macrocijfers.

Maar, gezien de barre winterse omstandigheden was veel hiervan wel verklaarbaar. Het is niet meer dan logisch dat, wanneer het vriest dat het kraakt, er over het algemeen wat minder bouwvakkers op de steigers staan en mensen ook niet vol enthousiasme kijken naar een eventueel nieuw huis. Daardoor komen de activiteiten van bepaalde bedrijfstakken nagenoeg stil te liggen.

Nieuwe ijstijd

Gelukkig is er geen sprake van het intreden van een nieuwe ijstijd en komt zoals altijd de winter weer ten einde. De sneeuw smelt en zie daar, de macrocijfers trekken aan.

Het aantal uitkeringen loopt terug, het consumentenvertrouwen reikte de afgelopen week naar het hoogste niveau in zes jaar, de huizenprijzen stegen weer met ruim 13 procent op jaarbasis en de bedrijfsinvesteringen lijken langzamerhand eveneens wat aan te trekken.

In allerlei sectoren trekt de groei aan. Al was het maar omdat de consumenten meer gaan besteden als gevolg van de gestegen huizenprijzen. Men voelt zich weer wat rijker en dan gaat men ook wat makkelijker uitgeven. Over de afgelopen twee jaar zijn de huizenbezitters maar liefst 16.000 miljard dollar rijker geworden.

Een andere positieve ontwikkeling is dat het gemiddelde uurloon hoger is geworden. Voor productiemedewerkers is het uurloon het afgelopen jaar met 2,5 procent gestegen, de sterkste toename in drie jaar.

Huizenprijzen

De huizenprijzen kunnen verder stijgen, ondanks de wat opgelopen hypotheekrente. Het kopen van een huis is sinds een jaar of veertig niet meer zo interessant geweest. Daar bovenop bulken bedrijven van de cash en wanneer het consumentenvertrouwen toeneemt, kunnen ook de bedrijven meer gaan investeren. Zelfs de overheid kan daar voor het eerst sinds lange tijd aan bijdragen.

De zogenaamde Sequester, de zware automatische overheidsbezuinigingen, is weggevallen en dat zal zeker aan de groei kunnen bijdragen. De consensus voor de Amerikaanse economie luidt voor dit jaar een groei van 3 procent.

De herstellende Europese economie is voor de Verenigde Staten eveneens een goede zaak. Daardoor ontstaan er namelijk meer exportmogelijkheden. Daar komt bovenop dat de winstverwachtingen van analisten voor het eerste kwartaal op slechts 2 procent winstgroei uitkomen. De lat ligt zo laag dat de werkelijke resultaten van ondernemingen daar wel overheen moeten kunnen komen.

Amerikaans begrotingstekort

Het Amerikaanse begrotingstekort loopt zo hard terug dat er straks niet genoeg staatsleningen meer zijn voor de Fed om op te kopen. De ingeslagen weg van tapering is dus eigenlijk niet alleen beleid, maar ook deels noodgedwongen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Janet Yellen verder gaat op de door Ben Bernanke ingeslagen weg.

Sterker nog, ze wist de markt zelfs te verrassen door te laten doorschemeren de teugels nog wat eerder te willen aantrekken dan waarop werd gerekend. De kans is dan ook groot dat de Fed in de lente van 2015 al een eerste keer de rente zal verhogen.

Daarom ligt het in de lijn van de verwachtingen dat in de loop van dit voorjaar de aandelenkoersen verder zullen stijgen en de rente ook wat oploopt. De Fed zal zelf dan wel nog niet aan het verhogen van de rente beginnen voor de afbouw van het steunprogramma is voltooid, maar de markt zal er ongetwijfeld op voorsorteren.

Martine Hafkamp is algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer. Zij won in 2012 de Gouden Stier voor de Beleggingsexpert van het jaar. Volg Martine ook op Twitter.com/Martinehafkamp