Ben je vrouw en ondernemend? Dan ben je dus ondernemer! ‘Bescheidenheid is sympathiek, maar het kan ook tegen je werken.

Laatst stelde Jolanda zich voor tijdens een training: "Ik heb een bedrijfje op onze zolder met allerlei leuke hebbedingetjes die je via mijn webshop kunt kopen. Daarnaast ben ik moeder van twee schatten van kinderen. Met mijn webshop kan ik mijn eigen tijd goed indelen! Ooit hoop ik financieel onafhankelijk te worden."

Bedrijfje? Hebbedingetjes? Ooit financieel onafhankelijk? Dit was een dame die een volwaardig modaal salaris verdiende met een prachtige webshop, maar deed alsof ze maar wat aanrommelde!

Valse bescheidenheid

Uit het verhaal dat Jolanda vertelde tijdens haar elevator pitch klonk bescheidenheid. Daar is op zich niets mis mee, integendeel, maar wel als er sprake is van valse bescheidenheid. Dat is zonde en onverdiend. En Jolanda is niet de enige vrouw die zichzelf tekort doet.

Ik sta wekelijks als verkooptrainer voor groepen mensen en wordt dan steevast geconfronteerd met de onzekerheden van de aanwezige vrouwen: Ben ik echt zo veel geld waard? Heb ik er wel voldoende verstand van? Ik zal me toch eerst moeten bewijzen?

Vrouwelijke kwaliteiten

Het aantal vrouwelijke ondernemers groeit elk jaar en met name het aantal vrouwelijke zzp’ers is groter dan ooit. Ze zijn echter niet zo succesvol als mannen, omdat ze kansen laten liggen. Als vrouwen eenmaal weten hoe het werkt, blijken ze zakelijk zelfs beter te zijn dan mannen.

Uit onderzoek van de Universiteit van Tilburg blijkt dat vrouwen een groter inlevingsvermogen hebben en zich daardoor beter in de klant kunnen verplaatsen. En dat vertaalt zich bij vrouwen in commerciële functies bijvoorbeeld in veel succesvollere verkopen dan bij een man.

Pleasen

Ben je vrouw en ondernemend? Dan ben je dus ondernemer! Combineer je vrouwelijke kwaliteiten met iets meer lef. Ik merk tijdens mijn trainingen dat vrouwen anderen graag willen pleasen, maar soms soms moet jezelf pleasen met een trots verhaal.

Sta op je strepen, dwing respect af, kom uit de kast! Bescheidenheid kan sympathiek overkomen, maar schaamte en onzekerheid kunnen ook tegen je werken als je iets wilt verkopen.

Jan-Willem Seip is salesdeskundige en schreef samen met co-auteur Lucinda Douglas het nieuwe boek Sales is sexy – Tips en inspiratie voor vrouwen die meer willen verkopen. Volg Jan-Willem via Twitter.