De afgelopen periode was weer een bewogen periode. En waar schrijf je dan over? De uitspraken van Geert Wilders en de bijkomende enorme verontwaardiging? 

Door Frank Wijn

De benoeming van de nieuwe stuurman van de Rabobank? De uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen en het pak slaag voor de PvdA? Over Obama in Nederland?

Keuze genoeg. Toch lijkt het erop alsof we twee grote nieuwsitems hebben gemist. 

1. De omvang van de Nederlandse markt van mkb-rentederivaten

Het recente AFM-rapport over de verkoop van rentederivaten aan het mkb in Nederland was duidelijk. Banken hebben serieus fouten gemaakt en de AFM verwacht dan ook herstelacties van banken. Hoe groot de omvang van de mkb-derivatenmarkt in Nederland is, weten we niet. Want degenen die het kúnnen weten (banken, NVB, DNB en AFM) doen er het zwijgen toe. 

Sommigen zullen gedacht hebben: "Toegeven, is vragen om straf en financiële boetedoening. Dat doe je dus niet". Zwijgen bij onoorbare praktijken loont immers, zo weten de motorjongens van de Nomads al jaren. Een bewezen techniek: de juridische bewijslast ligt dan bij de ander. En banken hebben nou eenmaal 'diepere zakken' dan de mkb’er.

Verfrissend

Daarom vond ik het verfrissend om afgelopen week een eerste indicatie te lezen over de mogelijke marktomvang van renteswaps in Nederland: 51.700.000.000 euro. Zeg maar, de woekerpolissen keer heel veel! Dit getal is uiteraard discutabel, maar laat de échte kenners maar eens aantonen of dit bizarre getal wel of niet klopt. Stop met zwijgen, word transparant! 

In Groot Brittannië pakken ze deze casus doortastender aan. Mkb'ers aan de andere kant van de plas hebben al vele en grote successen geboekt als het gaat om het aanpakken van de misleidende verkoop van renteswaps door banken. Mind you: zelfde soort bank, zelfde soort klant, zelfde soort product, zelfde soort verkooptechniek. 

2. De koppeling Euriborfraude en renteswaps

Ook weten we inmiddels (eindelijk) dat banken, waaronder de coöperatieve Rabobank, op grote schaal 'gesjoemeld' hebben met de Libor- en Euriborrente, waarvoor ze beboet zijn of schikkingen betaald hebben. En iedere keer betreft het megabedragen, dus zijn de belangen van de banken dat blijkbaar ook. Waarom zouden zij anders met deze rentetarieven frauderen? 

Advocaat Carel Abeln heeft, namens een Rabobankklant, de eerste steen geworpen. "De verkoop van duizenden rentederivaten aan bedrijven kan op grond van deze fraude worden teruggedraaid", zo geeft hij aan op de website van Follow The Money. Zijn uitleg over de aanpak is uitgebreid en de mogelijke claims acht hij kansrijk. We gaan het zien!

Als zijn aanpak werkt, kunnen zakelijke Rabobankklanten mogelijk van de ongevraagde renteswaps afkomen. 

Ongevraagd

Ongevraagd? Ja, beste bank(lobbyist)en: ongevraagd! Heel veel mkb’ers kenden en kennen het product renteswap niet eens. Er zélf naar vragen was en is dus onmogelijk. Zij vroegen hun bankier slechts om een vaste financieringsrente! 

En zo schuift de loodzware deksel van de beerput ‘renteswaps’ langzaam van zijn plaats. Like in the UK! What’s that smell?

Frank Wijn is oprichter van Wijn Bancair Advies en werkte 18 jaar bij diverse financiële instellingen. Zijn motto: maak klanten minstens zo slim als de bankier, liefst slimmer. En maak bankzaken transparanter, liefst goedkoper! Volg Frank ook op Twitter.com/frankwijn1